Ny webbplats för trafikföreskrifter

Nu har det regeringen beslutat att Vägverket ska införa en särskild webbplats för lokal trafikreglering.

Från och med den 1 januari 2009 kommer föreskrifter för lokal trafikreglering att finnas tillgängliga på en särskild webbplats som ska vara tillgänglig utan avgifter. Det beslutades vid ett regeringssammanträde den 10 maj 2007.

– Det här innebär först och främst att det i framtiden kommer att bli mycket lättare för både myndigheter och allmänheten att hitta bland föreskrifterna, vilket är viktigt för rättssäkerheten, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson i en kommentar till beslutet.

RDT-databasen (rikstäckande databas över lokala trafikföreskrifter) kommer först och främst att ge trafikanterna tillgång till korrekta trafikföreskrifter via Internet.

– När Vägverket sedan kopplar RDT till den nationella vägdatabasen skapar vi också bättre förutsättningar att utveckla andra mervärden för näringsliv och privatpersoner, till exempel transportlösningar, hastighetsanpassning och navigering av fordon. Genom att vi gör allt detta tillsammans med kommuner, länsstyrelser och polis hoppas vi systemet tillfredställer både myndigheternas och trafikanternas krav på hanterbarhet, säger Hans Rode, chef för utvecklingsavdelningen vid Vägverkets huvudkontor i Borlänge.

I förlängningen kommer det också att vara möjligt att använda datatekniken till att ge näringsliv och privatpersoner ännu bättre service, exempelvis genom att trafikanter kan få information om gällande trafikregler direkt till sina fordon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet