110623-livsfarlig asfalt

Nya asfalten en dödsfälla!

En ny typ av asfalt som har använts på flera ställen i Sverige kan bli glashal mitt i sommaren, rapporterar Motormännen. Beläggningen kan vara kopplad till flera dödsolyckor. Här är listan på vägarna du ska se upp med i sommar!

Det är en ny typ av billigare asfalt, som har använts på flera ställen runt om i landet, som under vissa väderförutsättningar kan utgöra en livsfara. Detta rapporterar Motormännen i en artikel medlemstidningen Motor. 

Under de senaste åren har hal asfalt orsakat ett flertal allvarliga olyckor i Sverige, bland dessa en motorcykelolycka på E4 utanför Vagnhärad i augusti i fjol där en 50-årig man omkom. Enligt uppgifter från Trafikverket hade sträckan nyasfalterats bara månader innan olyckan. Utredare tror att olyckan hade koppling till att det varit varmt en längre period innan, och att värmen hade fått oljan i asfalten att tränga upp på ytan och skapa hala fläckar.

Mätningar från Väg- och Transportforskningsinstitutet (VTI) visar också att friktionen på vissa vägsträckor är långt under gränsvärdena, värden på under 0,2 har registerats, trots att gränsen ligger på 0,5. Misstankar finns om att den dåliga frikitionen kan ha ett samband med sänkta krav på asfaltens kvalitet, som i sin tur härrör från krav på anpassning till EU:s konkurrenslagar. Enligt Trafikverket ska inte kravsäkningen på varje enskild komponent i asfalten innebära problem, de farliga situationerna kan uppstå när olika kemiska produkter samverkar. Under varma temperaturförhållanden kan således asfalten börja "koka".

Motormännen presenterar också en lista över 31 farliga vägavsnitt, som tagits fram av Sveriges Motorcyklister (SMC). Listan på de vägar där du bör ta det extra försiktigt i sommar ser du nedan.

Vägavsnitt
Riksväg 70 Säter
E45 Mora
Länsväg 275 Stockholm-Sollentuna
E18 mot Åkersberga
Länsväg 257/225 Västerhaninge
Länsväg 277 Stockholm-Lidingö
E4 Linköping-Mantorp
E4 Södertälje-Nyköping
E4 Vagnhärad-Nyköping
E4 Norrköping-Linköping
E4 Linköping
E4 påfart Nyköpingsbro
E4 Vagnhärad
E4 Vagnhärad-Sillekrog
E4 Mantorp-Linköping
E4 Vagnhärad
E22 Söderköping-Västervik
Riksväg 56 Tärnsjö-Runhällen
Riksväg 56 Kungsör-Ås
Riksväg 32 Mjölby-Tranås
Länsväg 117 Eldsberga-Genevad
Riksväg 40 Annelundsmotet Borås
Riksväg 40 Landvetter, rondell
E6 Stora Höga
Länsväg 117 Andersberg, Halmstad
Rondeller i Borås och Varberg
E22 Kalmar-Västervik
Huskvarna-Rosenlund
Riksväg 40 Ljungarumsmotet Jönköping

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!