Nya Audi A4 blir 100 kilo lättare

Audis storsäljare A4 kommer att ersättas 2014 och nu kommer de första uppgifterna om bilen. Förutom lägre vikt kommer bilen komma i flera hybridversioner och få el-fyrhjulsdrift.

Audi A4 generation B8 bytas ut mot B9 om två år. Kombiversionen Avant väntas först året efter, men kommer i sin tur bli den första Audin som i stor skala får företagets nya el-fyrhjulsdrift, e-quattro, enligt uppgifter till brittiska Car Magazine. I den kommer en en konventionell mekanisk drivning på bakhjulen bytas ut mot två elmotorer på 136 hästkrafter. 

 Nya A4 kommer även bli Audis första laddhybrid i traditionell mening, med framhjulsdrift och en 35 hästars elmotor som integreras med drivlinan.

 För att få plats med den tyngre tekniken kommer A4 gå igenom en bantningskur på 100 kilo, utan att måtten blir särskilt mycket mindre. ”Vanliga” A4 utan batterier ska väga in på dryga 1 330 kilo. Det kommer i sin tur tillåta tunga batterier och elmotorer samtidigt som det ger fördelar för både bränsleförbrukning och vägegenskaper.

 En rad fyrcylindriga motorer kommer finnas till nästa generation, i uppdaterad form och troligtvis ett par nyheter. Sedan tidigare har det även ryktats om en MPV utöver A5-versionerna som innebär fyrdörrarssedanen Sportback, cabrioleten och A5 Coupé.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!