110517-audi a9

Nya Audi A9 kommer till 2014 – och som cabriolet

Vi har tidigare berättat om Audis planer på en ny toppmodell vid namn A9. Nu har brittiska tidningen Car kommit över nya uppgifter om den kommande modellen som sägs premiärvisas 2014.

Redan i januari i år kunde vi berätta om att Audi hade påbörjat arbetet på en ny toppmodell, en coupé baserad på A8-plattformen vid namn A9. Även om vi inte har fått några officiella bekräftelser om bilen än så har det kommit ut nya uppgifter om projektet. Denna gång från brittiska tidningen Car.

Tidigare sades att Audi A9 skulle bli en fyrdörrarscoupé, en lite exklusivare A7, så att säga. Så verkar nu inte bli fallet, i alla fall inte inledningsvis, om vi ska tro Cars uppgifter. Istället blir A9 en tvådörrars fullsizecoupé, med plats för fyra åkande, som ska konkurrera med Mercedes CL och BMW 6-serie. Prismässigt kommer modellen förmodligen hamna ungefär mitt emellan de två konkurrenterna, lite dyrare än BMW 6-serie men fortfarande billigare än Mercedes CL. Detta borde betyda någonstans mellan 900 000 och en miljon kronor.

De kanske mest intressanta uppgifterna är att A9 även hävdas komma i cabrioletversion. Enligt insideruppgifter, som har sett de första skisserna på A9 kommer modellen bli en slank och iögonenfallande modell i både coupé och cabrioletversion. Motormässigt anges följande som temporärt motorprogram:

• 3.0 V6 TFSI 211 hk

• 3.0 V6 TFSI 290 hk

• 4.0 V8 dubbelturbo TFSI 420 hk

• 4.0 V8 dubbelturbo TFSI 520 hk (S9)

• 3.0 V6 TDI 250 hk

• 4.2 V8 TDI 350 hk

Fyrhjulsdrift, Quattro, blir standard i alla varianter, liksom en åttaväxlad automatlåda. Lanseringen för coupéversionen förmodas ske redan 2014, medan cabrioleten förmodligen kommer ett år senare. Tillverkningen ska ske i Audis fabrik i Neckarsulm tillsammans med vanliga sedanverianten av A8 och supersportbilen R8. Om A9 kan föra med sig en ny Lamborghinimodell, i andan av konceptbilen Estoque, som tidigare spekulerats om är ännu för tidigt att säga.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!