Nya Audi RS4 Avant – tredje generationen

Nu har Audi officiellt lanserat nya Audi RS4 Avant. I årets upplaga av prestandakombin har den blivit starkare än någonsin, tack vare V8:an på 450 hästkrafter från RS5.

Så här ser den alltså ut, arvtagaren till en rad kombis som började med föregångaren Audi RS2 1994. Som vanligt inom RS-familjen skiljer sig den sig inte mycket från den mindre motormässigt bemedlade modell som den grundar sig på, men ett snabbt tryck med högerfoten lär göra klart vilken bil man hamnat i. Gör man det varvar nämligen den 4,2 liter stora V8:an igång som med sina 450 hästkrafter och 430 newtonmeter klarar en 0-100-tid på 4,7 sekunder. Den elektroniskt begränsade toppfarten på 250 kilometer i timmen går att höjas till 280. 

 Väljer man i stället att köra lite mer beskedligt hamnar bränsleförbrukningen på 1,1 liter per mil i blandad körning. Det kan jämföras med BMW M5 som drar 0,99 liter per mil trots att den motorn levererar 110 hästkrafter mer. 

 Växlingarna går genom en sjuväxlad S-tronicväxellåda med dubbelkoppling. Växelbyte sker genom paddlar på ratten eller via växelväljaren mellan stolarna, som man annars kan lämna i automatläge. Launch control kommer monterat från fabrik och ser till att bilen skickas i väg fortast möjligt givet underlaget. 

 Som vi är vana vid från tidigare bilar från Audi RS får nya RS4 fyrhjulsdrift som i vanliga fall driver 60/40, bak/fram. I den senaste tappningen fördelas effekten till framhjulen med upp till 70 procent om de bakre skulle tappa greppet, och vice versa får bakhjulen upp till 85 procent av effekten. En sportdifferential kommer erbjudas som extrautrustning. 

 Jämfört med vanliga A4 har fjädringen sjunkit 20 millimeter, och RS4 får 19 tum stora fälgar som standardutrustning. Bakom fälgarna sitter antingen ventilerade bromsskivor på upp till 365 millimeter fram, eller keramiska bromsar på upp till 380 millimeter.

 Bland tillvalen finns ännu större fälgar att välja till på upp mot 20 tum. De passas in i de breddade hjulhusen som i sin tur följs upp av ett kjolpaket som går runt om bilen. I fronten sitter LED-ljus och en djup splitter. Det dubbla avgassystemet går att byta ut mot ett gröve och båda har integrerats i en diffuser bak på bilen.

 Inuti möts man av kolfiber och läder- och alcantaraklädda stolar, förutsatt att man inte kryssat i ännu mer på tillvalslistan för då är det möjligt att det finns både nappaläder och skalstolar inuti bilen.Audi drive select låter föraren ställa in bilen efter inställningarna comfort, auto eller dynamic och infotainmentsystemet har både tidtagarur och oljetermometer.

 Priset börjar på 762 000 kronor och nya Audi RS4 Avant går att beställa från och med maj.

Audi har ännu inte släppt någon film med nya Audi RS4 Avant men vi vill att du ska höra skönsången från V8:an. Därför bjuder vi dig här nedan på nya RS4 Avant i maskerat utförande på Nürburgring från i höstas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr