060801_audi_s3

Nya Audi S3 är officiell

Audis sportigaste alternativ i kompaktklassen, innan RS3 dyker upp, heter S3 och kommer nu byggd på senaste A3-modellen. Därmed är Audis S-familj komplett.

Förra generationen av Audi S3 drevs av en upptrimmad variant av basmotorn 1,8T. I dag är 1,8T ersatt av 2,0 TFSI och i nya S3 finns en trimmad variant av den turbomotorn. Nu ger den raka fyran hela 260 hästkrafter samtidigt som bensinförbrukningen är kvar på 1,8T-nivå med 0,9 liter/mil vid blandad körning. Jämfört med konkurrenten BMW 130i har S3 fem hästkrafter färre men ett högre vridmoment på 350 Nm. Detta i kombination med fyrhjulsdrift, BMW 130i är bakhjulsdriven.

Konstigt nog distanserar sig inte S3 så mycket effektmässigt från A3 3,2 quattro då S3 bara har fem hästkrafter mer. Karaktärsmässigt blir skillnaden desto större då S3 är mer inriktad på sport med sin hårdtrimmade raka fyra och 3,2 något mer lyxbetonad med sin V6.

S3 ska göra 0-100 km/h på 5,7 sekunder. Toppfarten är begränsad till 250 km/h. 

Som vanligt på Audis värstingmodeller känns S3 igen på en hungrigare front, djupare kjolar, karakteristiska 18-tumsfälgar och de kromade backspeglarna. 

Inuti är mycket likt nya TT med en likadan ratt, pedaler i aluminium och runda luftutsläpp. En ny funktion är att S3 har en tidtagningsklocka inbyggd i färddatorn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!