060110_audi_s6 Foto: Audi

Nya Audi S6 - en dräpare av rang

Audi tänker ta upp kampen med sina tyska konkurrenter på allvar. Med en Lamborghini V10 under huven ska nya S6 utmana BMW M5 och Mercedes E55 AMG.

Med modifierad V10-motor från Lamborghini tar Audi upp kampen mot BMW och Mercedes i det övre prestandasegmentet med en ny vässad version av A6 - givetvis kallas modellen S6.

Motorn levererar 420 hästkrafter vid 6 800 r/min och vridmomentet är kraftfulla 540 Nm som levereras mellan 3 000 och 4 000 r/min. Bromsskivorna är rejäla, 385 millimeter stora skivor fram och 335 mm bak, bromsoken är läckert svartlackerade för bästa skrytfaktor. Bränsleförbrukningen på den tysk-italienska V10-motorn uppges till 1,34 liter/mil.

Accelererationen 0-100 km/h går på 5,2 sekunder och toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Drivlina som styrning och chassi har modifierats för att ta hand om kraften i nya Audi S6. Den sexväxlade tiptronic-växellådan (standard), är optimerad för ännu snabbare växlingar. Chassit är styvare och ger en mer direkt respons - och det gäller även servotronic-styrningen. En mellandifferential förflyttar kraft mellan fram- och bakhjulen beroende på rådande situation. I normalfallet ligger 40 procent på framhjulen och 60 procent på bakhjulen. Upp till 85 procent av kraften kan dock potioneras ut till bakhjulen, 65 procent till framhjulen om så krävs. Om ett hjul eller en axel slirar, assisterar den elektroniska differentialspärren EDS genom att aktivera bromsarna.

Interiören består den av nya sportstolar med integrerade nackskydd, läder/Alcantara-klädsel för alla fem säten och klimatanläggning plus som ger separata temperaturinställningar för förare och passagerare. S6:ans märks exteriört på ett medvetet diskret och elegant sätt. S6 sedan karaktäriseras av detaljer som 19-tumshjul (med däck i dimensionen 265/35 R19), breddade framskärmar, framträdande single frame-grill med vertikala dubbla lameller och en integrerad bakspoiler. Avanten har i sin tur en modifierad takspoiler.

Audi S6, i både sedanversion och Avantutförande, kommer till Sverige under våren.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!