100128-nya bmw 5-serie

Nya BMW 5-serie – direktrapport från provkörningen

Hans Hedberg och fotograf Glenn Lindberg befinner sig i Portugal för en första provkörning av nya BMW 5-serie. Vad har de att säga om BMW:s nya kärra? Blir den en ny måttstock i klassen? Vi frågar Hans medan han rullar på de släta portugisiska vägarna.

Hallå Hans! Portugal alltså, bättre väder än här hemma va?

 – Här är det också vinter men på ett helt annat sätt. Just nu är det tio grader, men väderleksrapporten vi nyss fick i bilen som är uppkopplad mot Internet berättade att vi kan vänta oss 15 grader och sol under dagen.

Vilka lyckostar ni är! Slippa snö och elände. Vilka förväntningar av nya BMW 5-serie hade du innan du först såg och körde den?

– Jag hade högt ställda förväntningar då jag har den klumpigare 5-serie GT i gott minne. De båda bilarna delar teknik till 80 procent. Och nya ”femman” svarar upp mot mina förväntningar får jag nog lov att säga. Inga halleluja-upplevelser då det mesta är vad man hade väntat sig med 5-serie GT och gamla 5-serie som ursprung.

Vi börjar med intrycket bilen gav dig när du först såg den i går.

– Bilen är BMW-typisk med sina njurar, stor huv, sidosiluett med svepande taklinje och långt axelavstånd. Sistnämnda är hela 296,8 centimeter långt, längst i klassen hävdar BMW. Det är hela 13 centimeter längre än exempelvis Volvo S80. Helheten utifrån sett är mer raffinerad än tidigare.

Insidan?

– Insidan känns betydligt mer lyxig än tidigare med fina materialval och tekniknivån ligger högt. Man sitter och åker bekvämt och det är tyst. Det är mycket 7-seriekänsla när man sitter bakom ratten, vilket inte alls är dumt. Nya 5-serie är ännu mer förarorienterad än utgående modell, bland annat har mittkonsolen vinklats mot föraren med 7-8 grader.

Vilka motoralternativ är aktuella under huven?

– Motorerna känns igen sedan tidigare men specifikationerna och sifferbeteckningarna är delvis nya. På dieselsidan är instegsmodellen 520d, en rak fyra på 184 hästkrafter och 380 newtonmeter. Denna motor kommer dock att introduceras lite senare på säsongen än de andra. De två andra dieselmotorerna är 525d och 530d, två trelitersspisar med sex cylindrar på 204 hästkrafter och 450 newtonmeter respektive 245 hästkrafter och 540 newtonmeter.

På bensinsidan finns treliterssexorna 523i, 528i och 535i. De två förstnämnda är sugmotorer på 204 hästkrafter och 270 newtonmeter respektive 258 hästkrafter och 310 newtonmeter. 535i är en så kallad TwinPower Turbo-motor och ger 306 hästkrafter och 400 newtonmeter. Toppversionen är 550i med V8-motor på 4,4 liter, 407 hästkrafter och 600 newtonmeter. Den är mäktig men kommer att bli omsprungen när nya M5 lanseras.

Sexväxlad manuell låda är standard till alla motorer utom 550i som är utrustad med åttastegad automatlåda.

Vilken version kör du i dag och hur är den på vägarna?

– Jag och Glenn rullar runt i en 535i. En helt klart trevlig bekantskap när den kombineras med denna nya bil. Den rullar och sköter sig behagligt och lugnt. Vid normal körning gör alla växlarna att man aldrig egentligen kommer över 3 000 r/min. Vanlig arbetsnivå ligger på mellan 1 500 och 2 000 r/min. Men om man vill är både bil och maskin tillräckligt underhållande på bergsvägarna när man smiskar på. Det känns som om man kör en mix av 3-serie och 7-serie.

Något annat positivt under körningen?

– En hel del men något som är värt att lyfta fram är den oklanderliga aktiva farthållaren. Fungerar perfekt i de långsamma pendlarköerna utanför Lissabon. Jag behöver bara styra, bilen sköter gas och broms. Sistnämnda ända ned till stillastående om så behövs.

När kommer bilen till Sverige och vad kommer den att kosta?

– I mars drar försäljningen igång. Några priser är ännu inte fastställda, men prisökningen jämfört med utgående E60 blir marginell – max fem procent.

Tackar för rapporten. Njut nu av solen så mycket ni kan och sedan välkomnar jag er till snöyran här hemma.

– Huga… Vi hörs!

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!