BMW M4

Nya BMW M3 och M4 tappar hästkrafter

Sedan tidigare har det ryktats om att nästa generation BMW M3 och M4 ska få upp till 450 hästkrafter. Om man ska tro läckta uppgifter blir det betydligt färre.

Trots att produktionen av nya M3 (sedanen) och M4 (coupén och cabrioleten) inte har inletts måste BMW registrera chassinummer, så kallade Vehicle Identification Number, för att kunna framföra testbilar på allmän väg. Denna 17 siffror långa kod fungerar som ett slags personnummer för varje enskild bil.

En medlem på forumet F30post.com säger sig ha fått tag på en VIN-kod för en M4. Om chassinumret stämmer så lär den turboladdade treliterssexan, benämnd S55, få betydligt färre hästkrafter än de 450 som det tidigare ryktats om. De nya siffran lyder nämligen på 310 kilowatt, alltså 421 hästkrafter. Det kan tyckas som en marginell uppgradering från nuvarande M3 med V8-motor på 420 hästkrafter, men som kompensation sägs Motorsport-ingenjörerna ha ökat vridmomentet från respektingivande 400 till massiva 535 newtonmeter.

Likt den senaste trenden, där bland annat Audi RS6 Avant ingår, bantar biltillverkarna sina prestandamodeller rejält. BMW vill inte vara sämre och nya M3 lär tappa drygt 130 kilo i jämförelse med utgående generation. Likt tidigare utgåvor av M3 lär en näst intill produktionsfärdig prototyp dyka upp ett halvår innan produktion. Med andra ord sker debuten i mars på Genèvesalongen följt av M4:an cirka ett år senare.

Illustrationen ovan visar hur BMW M4 Coupé sannolikt ser ut i konceptform. Bilden har vi baserat på en läckt, dunkel bild från en internpresentation hos BMW.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!