BMW M5 Foto: This image is copyright free for editorial use. (c

Nya BMW M5 kommer inte som diesel

I slutet av sommaren tog snacket fart om att nya BMW M5 skulle kunna komma med fyrhjulsdrift och dieselmotor. Sistnämnda avfärdas av BMW M, men det är inte helt uteslutet längre fram i tiden.

Det var i augusti som en märklig bild spred sig som en löpeld över Internet, en bild visandes en massa modellbeteckningar på BMW 5- och 6-serie i någon form av interndokument. Den märkligaste beteckningen av dem alla var ”M550dX” vilket fick de flesta att gå igång. En fyrhjulsdriven M5 med dieselmotor under huven.

 Eller också en ”helt vanlig” värstingdiesel med fyrhjulsdrift och M Sport-paket de luxe.

 Det verkar som att sistnämnda alternativet på raderna ovan är det rätta svaret på den mysko beteckningen. Detta sedan utvecklingschefen på BMW M i München, Albert Biermann, sagt till amerikanska Inside Line att dagens dieselteknik inte kan matcha nya M5.

 Men samtidigt vill han inte avfärda dieseltekniken som ett alternativ för M-bilar längre fram i tiden. Allt beror på vilken väg utvecklingen av dieselmotorer tar.

 Han poängterar också att M-divisionens jobb är att sälja känslor och nöje baserat på den teknik som är socialt accepterad vid tidpunkten. Oavsett om det är förbränningsmotorer eller elmotorer, så bryr de sig inte.

 ”Hästkraftracet över”

Vi har hört det förut, bland annat från AMG-chefen: hästkraftracet är över. Det var några år sedan vi hörde det senast men trots det har Mercedes-AMG GmbH, quattro GmbH (Audi) och BMW M GmbH triggat varandra till nya nivåer effektmässigt.

 Nu säger Albert Biermann att det är slut, nu är det motoreffektivitetens tid i stället.

 – Vi kan inte bara lägga till mer effekt hela tiden. M säljer inte hästkrafter, det är inte vad vi handlar om, sa han kort och gott till Inside Line.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!