080102-citroen-berlingo

Nya Citroën Berlingo officiell

Under andra kvartalet 2008 lanseras nya Citroën Berlingo och då som två olika versioner – Family och Transport där sistnämnda kan ses som storebror till aktuella Nemo.

Citroën Berlingo lanserades redan 1996 och har sedan dess sålts i mer än 1,76 miljoner exemplar världen över. Den svenska försäljningssiffran ligger på drygt 17 000 bilar.

När nu nya Berlingo lanseras kommer bilen i två olika utföranden, precis som tidigare, dels personbilsversionen Family och dels transportbilsversionen Transport. Sistnämnda hette tidigare Berlingo Skåp här i Sverige.

Nya Berlingo Family är enligt Citroën både flexibel och familjevänlig, precis som hos originalet. Formmässigt tar bilen ett steg närmare övriga modeller i Citroën-familjen och i Family-utförande är bland annat stötfångare, sidolister och sidospeglar lackerade i bilens färg. Ljudkomforten lovas dessutom vara hög eftersom ljudisoleringen har förbättrats och ska, enligt Citroën själva, vara i nivå med en vanlig sedanmodell. Andra finesser är att bakluckan har öppningsbar ruta, baksätena består av tre separata och flyttbara stolar och i taket sitter en förvaringshylla. Fast rattnav, som i C4 Picasso, är en annan nyhet.

Bland urvalet av motorer finns bland annat dieselmotorn HDi med 110 hästkrafter och partikelfilter. ESP är standard på nya Berlingo Family.

Nya Berlingo Transport har sina trumfkort i lastvolym, lastvikt och mångsidighet, vilket är de grundläggande kraven hos yrkesförare.

Lastutrymmet är stort med upp till 3,3 kubikmeters volym, upp till 700 kilo i maxlast och upp till 1,8 meter lastyta på längden. Utrymmet klarar av två Euro-pallar på bredden. Berlingo Transport finns också som förlängd version, Extenso, som rymmer frakt på upp till tre meters längd och har ökad lastvolym upp till 3,7 kubikmeter. Tre personer får plats i framsätet.

Berlingo Transport erbjuder bland annat ”start-i-backe”-funktion, ratt som är justerbar i höjd och djup, fast rattnav som i C4 Picasso samt ESP, som tillval.

Den nuvarande Berlingo-modellen kommer fortsättas att marknadsföras som instegsmodell under benämningen Berlingo First.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!