Foto: CarPix

Nya Civic Type R sista Hondan utan elektrisk injektion

Allt fler bilmodeller blir helt eller delvis elektrifierade, men nästa generation Honda Civic Type R kliver inte på det tåget.

För några år sedan inledde Honda utfasningen av dieselmotorerna i Europa. Exempelvis har senaste generationen CR-V aldrig erbjudits med dieselmotor under huven, och nuvarande Civic-generationen blev av med sitt enda dieselalternativ (i Europa) under hösten 2019.
Parallellt med utfasningen av dieselmotorer inleddes en satsning på elektrifiering, bland annat finns CR-V i ett par olika hybridutförande och inom kort kommer även en laddhybridversion. Dessutom har Honda lanserat en ren elbil – lilla Honda e som vi både har provkört och testat.

Från 2022 är planen att alla nya Honda-modeller ska vara elektrifierade, delvis (hybrider) eller helt (elbilar). Nya Civic, elfte generationen som sannolikt lanseras under 2021, kommer med andra ord att vara elektrifierad i olika omfattning. Men en modellversion uppges ändå stå utanför elektrifieringsstrategin – nya Civic Type R som väntas vara redo för marknadslansering bortåt sommaren 2022.

1 av 4 Foto: CarPix
2 av 4: Elfte generationen Honad Civic ute på test. Marknadsintroduktion eventuellt under hösten 2021. Busversionen Type R kommer sannolikt ett halvår senare. Foto: CarPix
3 av 4 Foto: CarPix
4 av 4 Foto: CarPix

Hondas busbil i C-segmentet har i dag en 2,0-liters bensinmotor som ger 320 hästkrafter och 400 newtonmeter. Någon elektrisk injektion har den inte, däremot turboknuff. Nya Civic Type R uppges få samma maskin, om än i något annorlunda utförande och med aningen mer kraft. Därmed blir nya Civic Type R sista Hondan i Europa med bensinmotor utan elektrisk assistans.

TEST: Honda e mot Hyundai Kona Electric och Mini Cooper SE 

1 av 3: Honda Civic Prototype som visades upp i november i fjol. Detta är modellen med sedankaross. Foto: Honda
2 av 3 Foto: Honda
3 av 3 Foto: Honda

På bilderna här ser vi kommande generation Civic i halvkombiutförande, det vill säga den karossvariant som föredras i Europa. En sedankaross är också aktuell, den går nämligen bäst hem i Nordamerika.
Nya Civic kommer att bjuda på ett något mer nedtonat utseende jämfört med dagens generation, vilket den prototyp (bilderna ovan) som Honda visade upp i slutet av 2020 gav tydligt prov på. Nya Civic Type R kommer dock att, på sedvanligt vis, sticka ut med bland annat grova luftintag och stor bakvinge.
Interiört lovar Honda att nya Civic ska bjuda på dramatiska skillnader gentemot föregångaren.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!