091117-nya-fiat-doblo

Nya Fiat Doblò – snart med Chrysler-nos?

Fiat presenterar nu sitt nyaste vapen på transportbilsmarknaden. Helt nya Doblò ska slå knock på konkurrenterna med mer utrymme, bättre köregenskaper och start/stopp-system som standard.

Citroén Berlingo, Peugeot Partner, VW Caddy och Renault Kangoo. Nu får de hårdare konkurrens om kunderna som sätter utrymme och funktionalitet i främsta rummet. Fiat lanseras nu en helt ny generation Doblò var främsta kännetecken är mer utrymme. Nya Doblò baseras på en ny och större plattform, upp till sju personer kan få plats samtidigt och enligt Fiat är Doblò både rymligare och snålare än någonsin tidigare.

Nya Doblò mäter 2 755 millimeter mellan hjulaxlarna, vilket enligt Fiat är längst i klassen. Bagageutrymmet kan svälja 790 liter och i sitt snålaste utförande släpper Doblò ut 129 gram koldioxid per kilometer. Den lilla dieseldrickande 1,3-liters Multijet-motorn på 90 hästkrafter missar därmed miljöbilsgränsen. Övriga motoralternativ utgörs av en bensinmotor på 95 hästkrafter och två dieslar på 105 och 135 hästar. Dessa fyra motorer erbjuds direkt vid lanseringen nästa år men den som kan vänta några månader kan se fram emot en version anpassad för bensin- och gasdrift plus ytterligare en diesel med en ny robotiserad Dualogic-växellåda. Alla motorer levereras med start/stopp-system som standard. Standard är även ESP-system och hill-hold-funktion som håller bilen stilla vid start i backe.

Doblò får naturligtvis sällskap av hantverkardrömmen Doblò Cargo som även den kommer i ny version. Det stora och lättlastade lastutrymmet har blivit ännu lite större och mer lättlastat. Lastutrymmets mått anges till 2,2 meter på längden och 1,23 meter på bredden mellan hjulhusen. Lastvolymen kan varieras mellan 3,4 och 4,2 kubikmeter, lastkapaciteten från 750 till 1 000 liter. Priserna avslöjas ännu inte men nya Doblò och Doblò Cargo kan beställas från och med december.

Snart kan vi nog även få se nya Doblò med Chrysler-nos. När Chryslers femårsplan redovisades härom veckan kunde vi bland annat läsa att Chryslers Ram-märke ska lansera en ny liten transportbil 2012, baserad på en Fiat-modell. Det är med andra ord inte helt otänkbart att Doblò kommer att skickas över Atlanten för att amerikaniseras och gå i klinch med försäljningsframgången Ford Transit Connect.

Läs mer

Test- & provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!