Nya Honda Civic Type R 2015

Nya Honda Civic Type R – tre snabba från provkörningen

Säg Type R och det börjar vattnas i munnen hos många. Nu är en helt ny generation på ingång och Daniel Frodin har flugit till Japan för att köra Hondan som ska sätta allt och alla på plats. Låt oss kolla hur det går!

Hallå där Daniel, var är du någonstans?

– På Hondas forsknings- och utvecklingscenter Tochigi cirka tio mil norr om Tokyo, solen skiner och det är behagliga 16 grader varmt, perfekt för att prova nya bilar.

Du provar flera nyheter från Honda har jag förstått, men kommande Civic Type R är väl kanske allra intressantast?

– Ja, det är första gången någon kör Type R som kommer först under våren 2015. Vi får inte ta några bilder på inredningen och delar av exteriören verkar inte heller helt produktionsklar.

Men berätta, hur är den japanska utmanaren till kommande Ford Focus RS, Volkswagen Golf R och nuvarande Renault Megane RS som vi på Teknikens Värld tidigare hyllat och som jag vet är något av en favoritbil för dig?

– Vi har bara kört några varv på Hondas stora bana men jag kan säga direkt att motorn är något utöver det vanliga. Mer än 280 hästkrafter lovar Honda och de säger att de ska sätta rekord för framhjulsdrivna produktionsbilar på Nürburgrings nordslinga. Jag tror dem för det är ett helt sjukt sug i accelerationen och den manuella lådan har köttigt exakta lägen. Vill du veta mer så får du hålla ögonen ute efter Teknikens Värld nummer 26/2013 när den når butikerna den 5 december, då kan jag berätta mer om Civic Type R.

Har du svårt att hålla dig? Du vill inte vänta ända till 5 december? Slå då till på en prenumeration så får du tidningen innan den kommer ut i butik.

Psst... Honda bjuder på lite fakta om bilen och motorn som du kan läsa här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet