080904-honda-insight

Nya Honda Insight blir världens billigaste hybrid

Honda visar nu de första bilderna på helt nya Insight Concept. Konceptet som ska visas i Paris blir den första riktiga konkurrenten till Toyota Prius. Honda hoppas att ett lågt pris och ett Prius-likt utseende ska sätta stopp för Toyotas hybridvälde.

Det har dröjt ett tag. Men nu verkar det som att det slutligen kommer en direkt konkurrent till den enormt framgångsrika Toyta Prius. Honda är förvisso inte nya i hybridmatchen. Honda Civic Hybrid har gått bra, men den har aldrig kunnat mäta sig med Prius försäljningsmässigt. Våren 2009 tänker sig Honda att det ska bli slut på Toyotas envälde på hybridmarknaden. Då är det nämligen tänkt att nya Honda Insight ska ta marknaden med storm. En förhandstitt i form av ett koncept får vi på bilsalongen i Paris, men redan nu kan vi se de första bilderna och ta del av de första detaljerna.

Honda Insight Concept bär tydliga likheter med Hondas bränslecellsbil FCX Clarity, om än i mindre skala. Enligt Honda ritades bilen efter riktlinjerna att den skulle ha en låg tyngdpunkt samtidigt som den skulle rymma fem personer. Men nog syns det att Hondas designers ganska oblygt har sneglat på Toyota Prius. För Honda Insights skull kanske vi får hoppas att nya Prius, som också kommer våren 2009, blir olik dagens modell. För drivningen ansvarar Hondas nya hybridsystem Integrated Motor Assist (IMA). Hur det fungerar vet vi ännu inte. Däremot vet vi att Honda har lyckats skära produktionskostnaderna för systemet så pass mycket att nya Insight ska bli den billigaste hybridbilen i världen, påstår Honda i alla fall. Honda har tidigare antytt att priset i USA kan hamna omkring 18 500 dollar, motsvarande 120 000 kronor. Det känns tämligen osannolikt att Insight får det priset även på den här sidan av Atlanten, men nog vore det trevligt om det blev så. 

Till skillnad från original-Insight, som var en liten tvåsitsig bil, ska nya Insight vändas till en avsevärt mycket bredare kundgrupp. Honda hoppas kunna sälja omkring 200 000 Insight om året, varav 100 000 ska gå till USA. Men Honda har större hybridplaner än så. I kölvattnet av nya Insight ska en sportinriktad hybridmodell komma, grovt baserad på förra årets CR-Z-koncept. Räkna med att vi återkommer om den.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!