Hyundai i30 Foto: Copyright:Thomas Goos

Nya Hyundai i30 – direktrapport från avtäckningen

Erik Gustafsson är i Frankfurt på smygpremiären av nya Hyundai i30 som ska etablera Hyundai ännu mer i Europa.

Hej Erik, värst vad du hade bråttom till Frankfurtmässan!

– Hej Olof, ja alltså jag är ju inte riktigt på Frankfurtmässan men vi blev nerbjudna hit för att få tjuvkika på nya Hyundai i30, men vi får inte provköra den än. Det var i och för sig en motorjournalist som startade motorn men fick stänga av den ganska fort. Det lät som en bensinmotor men inget särskilt annars.

Jaha, då är jag med. Vad är det för version ni fått kika på?

– Den vi har fått titta på i dag är femdörrars-versionen som kommer ha publik premiär om exakt en vecka, sen kommer själva bilen till Sverige i april-maj nästa år. Sedan kommer i30 kombi nästa höst och den är väl mest intressant för vårt kombiälskande land.

Hur är den jämfört med gamla i30?

– Den har växt lite på längden och bredden men har blivit lägre. Bagageutrymmet har blivit tio procent större säger Hyundai själva. Den har en ganska låg taklinje och hög midja så det är lite svårt att titta ut. Jag provsatt versionen med och utan panoramatak och jag måste säga att panoramataket stjäl en hel del utrymme i takhöjd. Utan satt jag bra med mina 189 centimetrar men det blir trångt med panoramataket.

Vad blir det för motorer?

– Det blir tre bensinare och tre dieslar på mellan 90 och 135 hästkrafter. Alla tre dieselmotorer kommer bli miljöklassade och det kommer en helt nyutvecklad 1,6-litersdiesel med mindre än 100 gram koldioxid i utsläpp och 128 hästar.

Vad hoppas Hyundai med nya i30?

– De sa att de vill ta sjätteplats i c-segmentet. I år vill de plocka tre procent av europamarknaden och vid halvårsskiftet var de uppe i 2,8 procent. Den här hinner inte riktigt fram till dess men kommer nog sälja bra, den kommer få samma femåriga nybilsgaranti och det har ju alla Hyundaier numer.

Hur är den mot till exempel Volkswagen Golf som brukar sälja mest i det segmentet?

– Den är större än Golf som börjar bli till åren. Den känns bra och påminner en hel del om nya i40 som fått mycket bra kritik, så det borde bli bra det här.

Låter bra. Stannar du kvar i Frankfurt till mässan eller kommer du hem snart?

– Nej, jag kommer hem redan i kväll, så vi ses på redaktionen imorrn!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!