090617-jaguar-xj-hybrid

Nya Jaguar XJ blir hybriddriven

En ny generation Jaguar XJ närmar sig med stormsteg. Den 9 juli smäller det. Nu avslöjar Jaguars chefsingenjör att den nya bilen ska få ett avancerat plug in-hybridsystem enligt samma princip som Chevrolet Volt.

 Den 9 juli begår nya Jaguar XJ världspremiär. Den nya lyxjaggan väntas bli minst lika modernt designad som XF, som har varit en stor framgång för britterna. Man kan med största sannolikhet säga att de traditionella Jaguar-formerna är på utdöende. Men det är inte bara på utsidan moderniteterna har tagit över. Nya XJ ska byggas helt i aluminium enligt de principer som används vid flygplansbyggande. Karossen nitas och limmas för överlägsen styrka och hela konceptet, tillsammans med hjulupphängningarna i aluminium, sägs göra bilen lättare än någon annan konkurrent. Nu avslöjar Jaguars chefsingenjör Kevin Stride att det blir modernt även på motorsidan.

I intervju med Drive säger Stride att Jaguar utvecklar en plug in-hybriddrivlina som består av en elmotor som backas upp av en mindre förbränningsmotor. Precis som i Chevrolet Volt är det alltså inte förbränningsmotorn som driver på hjulen, utan enbart elmotorn. När bilen inte körs ska batterierna kunna laddas via ett vanligt eluttag. Hybridsystemet väntas debutera i XJ någon gång under 2012.

Tack vare ett EIB-lån värt motsvarande fyra miljarder kronor kan Jaguar och Land Rover satsa på alternativa drivlinor. Medan Land Rover ska få ett mer konventionellt system med en elmotor som samarbetar med en förbränningsmotor, ska Jaguars bilar i framtiden få det mer avancerade, Chevrolet Volt-liknande systemet. Kevin Stride säger dock till Drive att den konventionella sortens hybridsystem, med Toyota och Lexus som ledfigurer, är ineffektiva eftersom en bensinmotor inte är lika effektiv som en elmotor. Den mest effektiva motorn ska driva hjulen, enligt Stride.

Det kommande hybridsystemet kan även komma att tillföras den nya sportroadstern XE. Den allra mest legendariska Jaguar-modellen är på väg att återuppstå i modern form. En efterträdare till sportbilsklassikern har saknats ända sedan tillverkningen stoppades 1975. Nu tyder det mesta på att en ny E-Type är under utveckling. Jaguars planer avslöjades när det kom fram att Jaguar hade registrerat namnet C-XE hos det brittiska patent- och registreringsverket. C-XE tros bli den konceptbil som förevisar kommande modellen XE – E-Types tronarvinge. Motor Trend erfar att kommande XE ska utrustas med samma hybridsystem som nya XJ. Om elversionen blir verklighet lär den däremot dröja ett tag. Först ner i XE:s motorrum blir sannolikt någon av Jaguars befintliga bensinmotorer.

Jaguars indiske ägare Ratan Tata har näst intill bekräftat att XE ska sättas i produktion. Han uppges vara mycket engagerad i utvecklingen, vilket till stor del kan bero på att hans far en gång i tiden ägde en Jaguar XK120. Tidigare i år sade Ratan Tata till brittiska Autocar att Jaguar måste komma med något ”shiny and new”, därför prioriteras utvecklingen av en ny roadster.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!