Nya Kia Cee'd Foto: Erik Wedberg

Nya Kia Cee'd – tre snabba från provkörningen

Sveriges mest sålda bil till privatpersoner är Kia Cee'd. Nu har en ny generation kommit av den populära bilen. Vi har kört den för första gången och nu berättar vi för dig om den är något att ha.

Hej Erik, du har nästan letat dig ända ned till Afrika. Hur gick det till?

– 15 svenska motorjournalister blev instoppade i ett flygplan och fem timmar senare befann vi oss i Malaga, alltså inte alls långt från den afrikanska kontinenten.

 Vad gör du där då?

– När jag klev av planet blev jag tillsagd att sätta mig i alldeles nya Kia Cee'd, och det gjorde jag och körde mot Marbella. Efter en liten avstickare upp till den gamla och lilla staden Ronda kan jag rapportera att nya Cee'd är precis som förväntat. Det vill säga lite större, lite tystare, lite bekvämare och rent allmänt en lite bättre bil än föregångaren som fortfarande säljer bra i Sverige.

 Kommer nya Cee'd att sälja lika bra som den gamla?

– Kia-folket är inte helt övertygade. De tror att de kommer att tappa lite till syskonbilen Hyundai i30 som har fått ett försprång men jag tycker inte det finns anledning till oro. Vi har inte fått veta vad den ska kosta ännu men med all säkerhet fortsätter Cee'd att vara ett billigt men bra alternativ i klassen. Än så länge har jag bara kört den största dieselmotorn på 1,6 liter och 128 hästkrafter. Den är absolut inget under av kraft men går snålt och tyst och kommer under våren i en snålare Eco-variant.

 Läs hela provkörningen av nya Kia Cee’d i Teknikens Värld nummer 10/2012 som du kan köpa från och med 26 april. Du vet väl att du som prenumerant har förstatjing på tidningen med alla provkörningar och tester?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!