110124-nya kia picanto

Nya Kia Picanto är bensinsnål

I Genève om en dryg månad gör nya Kia Picanto entré med tuffare former än i dag. Vi har redan fått reda att de nya bensinmotorerna ska vara snåla, men först i dag får vi exakta siffror. Vad sägs om 95 g/km och 0,41 l/mil?

Kia Picanto med sin gulliga uppsyn går inte riktigt hem hos de svenska bilköparna. Bilen har förmodligen för många år på nacken för att den ska ses som ett riktigt alternativ. En annan anledning kan också vara den åldersstigna fyrcylindriga 1,1-litersmotorn på 65 hästkrafter som i och för sig är miljöklassad med 114 gram koldioxid per kilometer men som känns både trött och förhållandevis törstig. Därför sålde Picanto endast i 918 exemplar i Sverige förra året, en niondel av antalet sålda Cee´d (8 162 exemplar).

Men till sommaren är det dags för en ny betydligt tuffare Picanto att ta plats i bilhallarna. Vi har redan fått se bilder på den och 1 mars är det världspremiär på Genèvesalongen.

Trots att det fortfarande står januari i våra kalendrar bjuder Kia oss nu på de första drivlinespecifikationerna och det ser betydligt bättre ut än hos utgående modellen.

Två olika bensinmotorer kommer att erbjudas, en trecylindrig 1,0-literspis på 69 hästkrafter och 94 newtonmeter samt en fyrcylindrig på 1,2 liter, 85 hästkrafter och 121 newtonmeter. Båda kommer att dra nytta av start/stopp-teknik vilket får ned koldioxidutsläppen till 95 respektive 100 gram per kilometer. Siffrorna som imponerar är med andra ord betydligt lägre än för utgående generation och till och med lägre än för lilla tvåsitsiga Smart Fortwo som med lägre effekt släpper ut och förbrukar mer bensin. 0,41 liter per mil drar nya Picantos lilla motor medan den större med automatlåda (tillval) drar 0,59 liter per mil och då resulterar i 137 gram per kilometer.

En bifuel-variant av 1,0-litersmotorn gjord för att köras på LPG kommer också, men den är inte aktuell för den svenska marknaden med tanke på fåtalet tankställen vi har i vårt land.

Automatlådan som erbjuds är fyrstegad medan den manuellt växlade lådan är femväxlad. Automatlådan finns endast i kombination med 1,2-litersmotorn.

Nya Picanto kommer att erbjudas både i tre- och femdörrarsutförande och bjuder på större interiöra utrymmen än sin föregångare tack vare längre axelavstånd. Bagaget har fått sig en välbehövlig boost som ger 27 procent större volym, nämligen 200 i stället för 157 liter.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!