090403-kia-sorento-officiell

Nya Kia Sorento debuterar i Seoul

Bilen som Kia visar på bilsalongen i Seoul tar ett stort steg från sin föregångare. Nya Kia Sorento har dumpat den gamla rambyggda konstruktionen, fått en tredje sätesrad och vill numera kalla sig crossover, inte suv.

Nya Kia Sorento  har varit en illa dold hemlighet. Officiella bilder läckte ut på webben tidigt i år tillsammans med en hel del information. Men nu är det dags för den officiella premiären på bilsalongen i Seoul i Sydkorea. Nya Sorento är verkligen en helt ny bil, det är inte mycket som liknar den åldrade föregångaren. Kia hoppas naturligtvis att den ska bli en lika stor framgång som sin föregångare som under sina sju år på marknaden såldes i nästan 900 000 exemplar.

Sorento av årsmodell 2010 har växt och mäter 4,7 meter på längden, drygt 10 centimeter längre än utgående modell. Kupén rymmer numera sju åkande tack vare en tredje sätesrad. Sorento ska enligt uppgift även vara rymligare generellt sett. Takhöjden har ökat med 64 millimeter, benutrymmet har växt med 102 millimeter och bagageutrymmet sväljer 15 procent mer än tidigare. Som minst rymmer Sorento 258 liter (tredje stolsraden uppfälld) och som mest 2 052 liter (andra och tredje raden nedfällda). Som bilen kommer att köra mest, det vill säga med plats för fem åkande, lastar Sorento 1 047 liter. Den största nyheten är ändå att den gamla lastbilsramen med fristående chassi från gamla Sorento är förpassad till historieböckerna. Nya Sorento bygger på en modernare och mer personbilslik monocoquekonstruktion. Därför vill Kia inte längre kalla Sorento en suv. Den ska i stället tituleras med den trendanpassade bokstavskombinationen CUV (Crossover Utility Vehicle).

Nya Sorento ska erbjudas med totalt fyra olika motoralternativ, ingen marknad kommer dock att få tillgång till alla. I Korea kan köparna välja mellan en 2,4-liters bensinmotor som ger 175 hästkrafter och 225 Nm, en nyutvecklad fyrcylindrig 2,2-litersdiesel med 197 hästkrafter och 435 Nm samt en 2,7-liters V6 LPG (gasol). En 3,5-liters V6 som ger 277 hästar och 335 Nm ska säljas i USA, Kanada, Australien, Mellanöstern och Afrika. Nya Sorento ska gå att få antingen som fram- och fyrhjulsdriven. Till Europa kommer 2,2-litersdieseln tillsammans med den lilla bensinmotorn. Försäljningen sparkas igång världen över mot slutet av året.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!