090226-kia-sorento

Nya Kia Sorento – en förhandstitt

Koreanska Kia är i full färd att förnya sitt modellutbud. Ut försvinner de gamla tråkiga bilarna och in kommer de nya med intressant design och högre kvalitet. Snart är det dags även för Sorento att visas i en ny generation, men det kommer inte att ske i Genève.

 Kia har de senaste åren blivit ett märke att räkna med, även på den europeiska marknaden, främst tack vare lanseringen av de olika Cee’d-modellerna som har fått fina omdömen. Hårdlanseringen av nya Soul på den svenska marknaden visar att Kia har för avsikt att växa. Då kan även en ny generation Sorento komma väl till pass. 2010 års modell av  Kia Sorento  ska till skillnad från de flesta nya bilar inte premiärvisas i Genève nästa vecka, debuten är i stället förlagd till Seoul Motor Show i april. Redan nu får vi dock en ganska god uppfattning om hur nya Sorento ser ut, tack vare ett antal teaserbilder.

Visst känns grunddragen från nuvarande Sorento igen, även om bilen ser betydligt skarpare och mer aggressiv ut. I fronten syns även Kias nya grill som ska återfinnas på alla kommande modeller från koreanerna, och som även ses på konceptet No 3 som ska visas i Genève. No 3 påminner inte så lite om Ford Fiesta, och nog går det att skönja vissa Ford-former i fronten även på nya Sorento. Nya Sorento är ännu ett verk av Kias nye europeiske designchef 

Peter Schreyer som tidigare har arbetat för Audi.

Nya Sorento kommer med all sannolikhet att erbjudas med möjligheten att välja till en tredje sätesrad för att kunna frakta sju åkande. Den uppges också bli först ut med Kias nya och miljöanpassade fyrcylindriga 2,2-liters R-diesel som ger 200 hästkrafter. Enligt Kia ska 2,2-litersdieseln inte dra mer än 0,7 l/mil i kombination med en sexväxlad automat. Övriga motoralternativ blir en 2,4-liters bensinare på 175 hästkrafter och en stor 3,8-liters sexa som ger 270 hästkrafter. I framtiden finns planer på att lansera en LPG-version (Liquified Petroleum Gas).

Nya Sorento väntas nå europeiska återförsäljare i slutet av 2009.

Läs mer

Tester och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!