081210-ford-volvo-kina Foto: © Bruce Benedict 2007

Nya Kina-rykten om Volvo – Ford letar desperat efter köpare

Ford uppges föra samtal med två kinesiska bolag om en försäljning av Volvo PV. En kinesisk tidning skriver att Ford förhandlar med sin kinesiska partner Changan, medan brittiska Sunday Mail rapporterar att Ford för samtal med Changans konkurrent SAIC.

Kineserna flockas kring Volvo Personvagnar. I alla fall om man får tro de senaste dagarnas nyhetsrapportering. Brittiska Sunday Mail rapporterar att Ford återigen har vänt sig till kinesiska Shanghai Automotive Industry Corporation (SAIC), Kinas största biltillverkare, för att försöka bli av med Volvo. Rykten om samtal mellan Ford och SAIC uppstod redan i somras när det påstods att Ford var på väg att sälja Volvo till Kina. Uppgifterna förnekades dock snabbt av båda parter. Ford hänvisade till att man inte alls planerade att sälja Volvo, snarare försökte man utveckla och stärka Volvo. När det nu står klart att Ford faktiskt letar aktivt efter en köpare blir det svårare för Ford att förneka samtalen med SAIC. Sunday Mail hänvisar till en källa som har god insyn i Fords verksamhet. Enligt källan är Ford nästan desperata i sin jakt på en köpare till Volvo eftersom den amerikanska kongressen närmast har ställt en försäljning av Volvo som ett krav för att Ford ska få ta del av ett räddningspaket. Priset på Volvo uppges ha sjunkit markant.

Den kinesiska tidningen National Business Daily hävdar å sin sida att Ford för samtal med sin kinesiska partner Changan Automobile Group om att sälja Volvo PV. Statligt ägda Changan ska ha haft möten med Ford redan i november i samband med bilsalongen i Guangzhou, enligt den anonyma källa National Business Daily hänvisar till. Changan är en av Kinas sex största biltillverkare och har redan i dag starka band till Ford. Changans dotterbolag Chongqing Changan Automobile Co bygger Ford Focus och Volvo S40 för den kinesiska marknaden i sin fabrik. Även nya S80L ska byggas i samma fabrik.

Företagen som ryktas vara intresserade av Volvo PV bildar en allt längre lista. Förutom SAIC och Changan har det även ryktats om Hyundai, BMW, investmentbolaget TPG, Chery och kinesiska Dongfeng Motor Group. Ford ska ha medgivit att de har fört samtal med en kinesisk intressent, men inte velat avslöja vilken denne är.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!