Foto: Glenn Lindberg

Nya lagar ska underlätta för autonom fordonsteknik

En utredning ger förslag på lagändringar för att skynda på utveckling och användning av självkörande fordon i Sverige.

I dag lämnar utredaren Jonas Bjelfvenstam in slutbetänkandet ”Vägen till självkörande fordon – introduktion” till infrastrukturminister Tomas Eneroth. Med det föreslås lagändringar som behövs för att utveckla och använda självkörande fordon de närmaste åren.

Bland förslagen märks ökade möjligheter till testverksamhet, nytt ansvars- och ägaransvar och krav på lagring av data för fordon. Inget tillståndskrav för försöksverksamhet av fordon under 20 km/h föreslås också.

I körkortslagen märks bland annat en ny lag om ”grov vårdslöshet i trafik under automatiserad körning”.

- En säker utveckling av automatiserade transporter är en förutsättning för att få acceptans för denna teknik i samhället. Mest intressant är utvecklingen av automatiseringen inom yrkestrafiken samt för delade och kollektiva transporter. Tekniken kan på sikt också ge nya möjligheter till mobilitet och transporter i glesbygd samt för personer som har begränsade möjligheter till egna transporter idag, säger Jonas Bjelfvenstam.

Regelförändringarna förslås träda i kraft den 1 juli 2019.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!