101116-lancia-stratos

Nya Lancia Stratos levererad av Pininfarina

Michael Stoschek har äntligen fått sin Lancia Stratos. Den 8 november blev en historisk dag när Pininfarina kunde lämna över nycklarna till en helt färdigbyggd reinkarnation av legendariska Lancia Stratos.

Nya Lancia Stratos slog ned som en bomb i bilvärlden i somras. Först dök den upp på suddiga spionbilder och alla trodde att Lancia var på gång med en ny variant av den legendariska sportbilen Lancia Stratos. Ganska snart visade det sig att bilen på bilderna var ett unikt bygge, utan inblandning från Lancia. Den nya Stratosen har utvecklats och byggts av Pininfarina och bilens beställare, Michael Stoschek. Nu har Stoschek fått nycklarna till den färdiga bilen.

Vid en högtidlig ceremoni vid Pininfarinas högkvarter i Turin levererades nya Stratos till Stoschek den 8 november. Det var dock långt ifrån första gången han såg bilen. Den tyske bilentusiasten och vd:n för reservdelsföretaget Brose KG har varit högst delaktig i projektet ända sedan det påbörjades för två år sedan. Pininfarina och Stoschek började inte från noll, under det nydesignade Stratos-skalet finns chassi och drivlina från Ferrari F430 Scuderia. Ferrarin har fått låna ut sitt chassi, som har kortats för att ge de rätta proportionerna, och hela drivlinan som bland annat består av den 4,3 liter stora vinkelåttan med 510 hästkrafter.

Trots att bilen redan är levererad vill Pininfarina inte avslöja de fullständiga specifikationerna. Dessa sägs bli offentliga om två veckor då nya Stratos ska visas upp för pressen på Paul Ricard.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!