Nya Mazda 2 utsedd till Årets Bil i Japan

Årets bil i Japan 2014-2015 är ingen mindre än nya generationen Mazda 2, eller Demio som den heter i hemlandet.

Senaste generationen Mazda 2 säljs redan i hemlandet Japan. Fast där heter den Mazda Demio och är högerstyrd. Så sent som för ett par dagar sedan skrev vi om just nya Mazda 2 eftersom det är dags för europeisk lansering. Till Sverige kommer den till våren, då med fyra olika motoralternativ varav en av dessa är en dieselmotor.

Nya Mazda 2 i Demio-utförande har nu utsetts till Årets Bil i Japan 2014-2015. Det är Mazdas andra japanska Årets Bil-skalp på tre år. För två år sedan var det CX-5 som kammade hem titeln. Totalt är årets vinst den femte för Mazda. 2005-2006 vann MX-5, 1982-1983 vann Capella (626) och 1980-1981 vann Familia (323).

– Vi är både hedrade och tacksamma att Mazda 2 har fått en så prestigefylld utmärkelse. Priset har vi fått tack vare alla entusiastiska medarbetare som verkligen älskar bilar. Inspirerade av denna utmärkelse kommer vi att fortsätta mot vårt mål att bygga bilar som skall vara kul att köra och som ägarna alltid skall känna förtroende för, säger Mazdas vd Masamichi Kogai.

Mazda 2 vann i konkurrens mot många andra bilar eftersom det urval som juryn hade att välja mellan bestod av samtliga personbilar på den japanska marknaden med en förväntad försäljning om minst 500 exemplar och som lanserats i Japan mellan 1 november 2013 och 30 september 2014. Japanerna verkar för övrigt att ha vridit tidsperioden en aning då Årets Bil-utmärkelse tidigare även inkluderade bilar lanserade till och med 31 oktober. Årets oktobermånad lär alltså hamna under 2015-2016.

Mazda 2 övertar titeln Årets Bil i Japan efter att Volkswagen Golf var innehavare av den det senaste året. Golf var för övrigt första icke-japanska bil att vinna utmärkelsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!