Nya Mazda 3 2014

Nya Mazda 3 avslöjad!

En ny generation Mazda 3 ska snart ha premiär med redan nu avslöjas bilen tack vare en japansk tidskrift som har publicerat första bilderna.

Mazda 3-generationerna är inte långlivade. Första 3:an dök upp som 323-ersättare 2003 (marknadslansering 2004) och fick knappt sex år på sig i livet. 2009 var det nämligen dags för en ny generation med allt var det innebär, bland annat introducerade Mazda företagets första start/stopp-system i just 3:an. Efter facelift inför modellår 2012 är det snart, efter knappt fem år i livet, dags för andra generationen att lägga handskarna på hyllan för att låta ny, mer modern generation ta över.

Redan i dag ser det ut som att vi får reda på utseendet hos nya Mazda 3 (redan i höstas fick vi se bilen men det rörde sig troligtvis om konceptbilen då den hade lite extravaganta detaljer). Detta tack vare en japansk motortidning som har publicerat bilder på bilen. Självklart har bilderna skannats och lagt ut på nätet. Vi kan inte garantera att bilderna är genuina, men nog ser det ut som äkta vara alltid. Japansk motormedia brukar normalt få bilder från de japanska biltillverkarna i förväg. Dessutom ser bilen ut precis så som man föreställer sig att den ska se ut, det vill säga former enligt Mazdas designspråk KODO och väldigt likt dagens Mazda 6 som kom förra året. Strålkastare, grill, huv, framskärmar, ytterbackspeglar, vecken över dörrarna och fälgarna. Det mesta är näst intill identiskt. Bakljusen är snarlika 6:ans men inte kopior. Bakluckan som helhet har ett eget formspråk jämfört med den som vi finner hos storebror. Faktiskt liknar bakpartiet en annan japan, nämligen Mitsubishi Lancer Hatchback.

 Om detta är nya Mazda 3, vilket vi helt enkelt tror, är det en betydligt sportigare golfklassare Mazda kommer att erbjuda. Borta är det gladlynta utseende som dagens stora, lågt placerade grill bjuder på.

När Mazda tänker visa upp bilen officiellt känner vi inte till men det borde ske inom den närmaste framtiden. Tills dess får vi gå ovissa om hur de tekniska specifikationerna ser ut. Det finns uppgifter som säger att nya 3:an använder samma tekniska bas som suven CX-5, vilket inte alls låter otroligt. Räkna med sänkt vikt jämfört med föregående generation och motoralternativ som sparar på dropparna tack vare Mazdas hyllade SkyActiv-teknik. En sedanversion är också aktuell, utöver halvkombiversionen som vi ser på bilderna här.

Vi vet vad du tänker på nu! När kommer nya Mazda 3 MPS? Vi vet inte, men en ny lär i alla fall komma. Kanske med dieselmotor!?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!