100121-mazda-5-geneve

Nya Mazda 5 med flyt i linjerna

En ny generation av Mazdas familjelastare är här. Inte riktigt än dock. Nya Mazda 5 premiärvisas i Genève i mars och bjuder bland annat på en ny 2,0-litersmotor med start/stopp. Säljstart i höst.

Äntligen börjar Mazdas vilda konceptdesign smitta av sig på produktionsbilarna. Nya Mazda 5 är den första Mazdan som verkligen har låtit sig inspireras av Mazdas uppmärksammade konceptbilar vars gemensamma nämnare har varit flyt i linjerna och mycket inspiration av naturen. På nya Mazda 5 syns detta framförallt i de ovanliga våglinjerna längs med bilens sidor. Mazda talar gärna om förbättrade luftströmmar och lägre förbrukning som resultat av de nya linjerna.

Hur mycket snålare Mazda 5 går tack vare linjerna på sidorna är svårt att säga. Desto större effekt lär den nya 2,0-litersmotorn med direktinsprutning ha. Jämför med den gamla bensinmotorn ska denna nyutvecklade version vara cirka 15 procent snålare, mycket tack vare tillkomsten av Mazdas start/stopp-system kallat i-stop. Motorn kopplas till en manuell låda med sex steg och fler motoralternativ lär följa.

Vi kommer att få veta mer om den nya femman när Genèvesalongen drar igång i mars. Den stora frågan är naturligtvis om Mazda har funderat ut några spännande lösningar inne i kupén. Mazda kallar sitt stolsystem för Karakuri, det återstår att se vad det innebär i verkligheten. Nu får vi bara veta att bilen har dubbla skjutdörrar bak och sittplatser för sju åkande. Mazda 5 blir en av Mazdas tre nyheter i Genève och den börjar säljas i Europa till hösten.

Test & provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!