Nya Mazda MX-5 kan få dieselmotor

Nästa generation Mazda MX-5 blir också en Alfa Romeo Spider, eller vice versa. Nu kommer nya uppgifter om de sportiga syskonen, bland annat sägs det att en dieselmotor kan vara aktuell.

Tidigt i år blev det känt att Mazda och Alfa Romeo samarbetar i utvecklingen av en ny generation tvåsitsiga sportbilar. I Mazdas fall handlar det om nya generationen MX-5 och för Alfa Romeo kommer samarbetet att resultera i en ny Spider. Men även om japanerna och italienarna samarbetar är det mycket som kommer att skilja de framtida bilarna åt.

 Enligt uppgifter till Autocar överväger Mazda att utrusta nästa MX-5 med en dieselmotor. En fyrcylindrig 1,6-litersmotor utan överladdning och effekt på cirka 130 hästkrafter tros bli storsäljaren och den som vill ha mer effekt får slanta upp extra pengar för en 2,0-litersmotor, alternativt en mindre motor med turboladdning. En dieselmotor finns med i planerna som ett snålt men ändå starkt alternativ. Invändningarna är att en dieselmotor gör bilen tyngre i fronten och att den högvarviga karaktären som är så typisk för MX-5 skulle gå förlorad.

 På Alfa Romeos flank talas det mer om en turboladdad 1,4-litersmotor som instegsalternativ. För mer kraft övervägs 1750 TBi – samma 1,75-litersmotor som ger 240 hästkrafter i alldeles nya 4C. En sexväxlad manuell låda blir med all sannolikhet standard i båda bilarna medan en dubbelkopplingslåda med paddlar på ratten blir extrautrustning.

 Trots att Mazdas och Alfa Romeos nya sportroadster tros begå premiär någon gång under nästa år är mycket lite känt om bilarna. De som befarar att man kommer att göra avkall på köregenskaperna till förmån för komfort och prestige behöver nog inte oroa sig, Mazdas mål med utvecklingen sägs nämligen vara att bygga en bil med ungefär samma dimensioner som den allra första Miatan och med en tjänstevikt på omkring 800 kilo.

 På bilden ses en designskiss av nuvarande generation MX-5.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!