Nya Mercedes A-klass

Nya Mercedes A-klass smygpresenteras på film

Mercedes A-klass, bilen som gjorde Teknikens Världs älgtest världsberömt över en natt, ska snart presenteras i helt nytt och tuffare format. Men redan nu smygvisas Mercedes tredje generationen i ett filmklipp.

Mercedes A-klass var när den lanserades 1997 lite av en föregångare i sin klass. När en ny generation A-klass såg dagens ljus 2004 var konceptet detsamma – lite av ett högbygge i kort format med hjulen placerade i hörnen. Men nu när det är dags för tredje generationen A-klass har Mercedes gått ifrån formerna som man är så van vid när det gäller just den här modellen. Mercedes har i stället valt att gå den konventionella vägen för småbilar och kommer antagligen att tilltala en större skara potentiella bilköpare.

Just nu vintertestas nya A-klass uppe i Arjeplog. Där är den fullt maskerad för att inte avslöja för mycket. Men Mercedes väljer ändå att avslöja större delen av formgivningen genom att presentera den i filmen som du kan se här nedan. Mercedes vill helt enkelt höja våra förväntningar inför den stundande avtäckningen på Genèvesalongen i mars. Som vi kan se är linjerna till stora delar lika de vi såg på konceptbilen i Shanghai förra året. Som maskering har Mercedes valt att klä bilen i folie med QR-koder. Varför kan man undra. Svaret är så enkelt som att Mercedes vill att folka med sina smartphones ska fotografera QR-koden och genom att ladda ned en app deltaga i utlottningen av priser, bland annat inträde till avtäckningen på bilsalongen i Genève. Tävlingen är endast tillgänglig för folk som befinner sig i Tyskland då det är där de QR-kodmaskerade bilarna rullar.

Enligt förhandsuppgifter ska nya A-klass få samma motorpalett som B-klass. För svenskt vidkommande skulle det i så fall betyda både bensin- och dieselmotorer med effekt från strax över 100 hästkrafter. En gasversion lär också bli aktuell, precis som med B-klass. Någon form av elhybrid och/eller elversion bör också dyka upp inom något år.

Lansering mot slutet av 2012.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr