Nya Mercedes-AMG C 63 S – tre snabba från provkörningen

Erik Wedberg är i sydligaste Portugal för att provköra det senaste från Mercedes-AMG. Räcker det med 510 hästkrafter? Är 4,0-litersåttan för liten? Saknar man 6,2-litersmotorn?

Hej Erik, du ser inte ut att ha det så jobbigt?

– Nej det kan jag inte säga. Sommarvärmen har visserligen inte riktigt kommit hit till södra Portugal men provkörningsbilen – en Mercedes-AMG C 63 S – värmer desto mer. Mercedes har verkligen krånglat till det med modellbeteckningen men i själva verket är det enkelt. Det här är den hetare versionen av två nya AMG-versioner av nya C-klass. Vanliga C 63 har 476 hästkrafter medan S-versionen har hiskeliga 510, plus en elektronisk diff i stället för den standardmonterade mekaniska.

Hur är den nya AMG-motorn?

– Det här är samma motor som sitter i AMG GT och den upplevs verkligen som en sportbilsmotor. Vridmoment i massor över hela registret men ingen riktig spets på höga varv, den behöver inte varvas för att gå fort. Avgasmullret är maffigt, mastigt, muskligt! Jag fick tyvärr aldrig möjlighet att köra den gamla beryktade AMG-motorn på 6,2 liter men effektmässigt finns inget mer att önska i den nya.

Och bilen i stort?

– Oväntat rå och bråkig. Den kan förstås ställas in i en herrans massa olika körlägen men den blir aldrig bekväm på samma sätt som BMW M3/M4 har förmåga att bli. Den vill hela tiden sparka bakut, en renodlad muskelbil. Den portugisiska asfalten är bitvis lika skrovlig som den svenska och det hörs oroväckande mycket däckbuller från de breda bakhjulen, det här är inget man vill sitta och nöta på E4:an med. Vi har inte fått några svenska prisuppgifter än men det kommer snart i en tidning nära dig!

Hela provkörningsrapporten om nya Mercedes C 63 AMG –  f'låt, Mercedes-AMG C 63 – kan du läsa i kommande nummer av Teknikens Värld. Som prenumerant har du även möjligheten att, utan kostnad, läsa tidningen digitalt i din läsplatta eller telefon (Android och Apple).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!