Nya Mercedes B-klass Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Nya Mercedes B-klass

Här är nya Mercedes B-klass, mini-MPV:n som är först ut med Mercedes nya bottenplatta för framhjulsdrivna bilar.

Nya Mercedes B-klass markerar ett avstamp från den förra strategin att ha två små MPV-bilar i olika format, med ett snarlikt utseende på både A- och B-klass.

Nu stuvar Mercedes om lite i leden och låter B-klass växa med en dryg decimeter på längden men den blir samtidigt fem centimeter lägre än den förra generationen B-klass. Den extra decimetern ger nya B-klass med Mercedes internkod W246 gott om plats för benen – enligt Mercedes själva får man prick 976 millimeter att ha benen på.

Minst ut på motorfronten är B 180 CDI som får en 109 hästkrafter stark dieselfyra med 250 newtonmeter. Nästa snäpp är en direktinsprutad bensinmotor i B 180 som med sin 1,6 liter stora turbofyra ger föraren 122 hästkrafter och 200 newtonmeter när gasen är i botten och effektkurvan i topp.

Toppversionerna heter B 200 och B 200 CDI som får bensin- respektive dieselmotorer på 156 hästkrafter och 250 newtonmeter respektive 136 hästkrafter och 300 newtonmeter.

Vad gäller utsläpp och förbrukning har Mercedes inte några siffror att dela med sig av.

– Den är så fruktansvärt ny den här modellen och med de helt nya motorerna så har de inte släppt några sådana siffror, men det kommer när den får sin riktiga premiär på Frankfurtmässan, säger Mercedes presschef Sverker Dahl till teknikensvarld.se

Runtikring Frankfurtmässan i september kommer priserna spikas, och Mercedes målsättning är att B-klass kommer kosta runt 250 000 kronor.

Mercedes har utvecklat nya B-klass med plats även för alternativa bränslen, men säger inget mer konkret än att de hintar om att B-klass är förberedd för bränslecell, batterier och gastankar.

Bland växellådorna märks Mercedes nya sjuväxlade 7G-DCT som kopplas i hop med en dubbelkoppling. Alternativet är en sexväxlad manuell låda.

Karossen har ett luftmotstånd på Cd 0,26 vilket Mercedes hävdar är lägsta nivån som uppmätts för en kombi. Ett miljöbilsalternativ är på gång som med modifierad aerodynamik sänker nivån till Cd 0,24.

På säkerhetsfronten har B-klass fått ett nytt krockskydd som märker om man är på väg att köra på ett hinder. Bilen tjuter och blinkar och när föraren väl bromsar så har bromsarna på förhand ställts in för att stanna bilen så snabbt den kan.

Nya Mercedes B-klass kommer ut på marknaden våren 2012.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!