Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Nya Mercedes E-klass nu med lång hjulbas

Mercedes E-klass generation W213 är inte många månader gammal men har redan vuxit med 14 centimeter. Nej, det handlar inte om doping utan om den för Kina exklusiva modellvarianten med lång hjulbas.

I Kina är det viktigt att ha en modellversion med extra många centimeter mellan hjulaxlarna, annars är man mer eller mindre rökt som biltillverkare. Kineserna gillar nämligen att ha extra bra med utrymme för baksätespassagerarnas ben.

Mercedes har i Kina under flera år haft speciella långversioner av sina modeller, och nya E-klass, som hade världspremiär i Detroit i januari, fortsätter att föra traditionen vidare.

Mercedes E-klass med lång hjulbas, eller bara Mercedes E-klass lång för att använda märkets klassiska beteckning, bjuder på exakt 14 extra centimeter avstånd mellan hjulaxlarna. Totalt blir bilen således 14 centimeter längre. Därmed är långversionen 506,3 centimeter från för till akter, i stället för 492,3 centimeter som standardversionen. Axelavståndet är således 307,9 centimeter i stället för 293,9 centimeter.

Merparten av förlängningen gynnar benutrymmet som nyttjas av baksätespassagerarna. Hela 95,7 procent, eller 13,4 centimeter för att göra det tydligare, av tillägget är placerat just där.

Men passagerarna i baksätet har inte enbart extra benutrymme att njuta av. Mercedes har kryddat baksätet med ett extravagant mittarmstöd som innehåller ett belyst förvaringsutrymme och en USB-port. Vill köparen av bilen lyxa till det ytterligare kan armstödet utrustas med en integrerad pekskärm, trådlös laddning av mobiltelefoner, inbyggd värmeyta samt extra mugghållare med temperaturreglering.

Blev du sugen på en Mercedes E-klass lång bör du känna till att du måste bege dig till Kina för att komma över ett exemplar. Bilen byggs nämligen i Kina för den kinesiska marknaden av Beijing Benz Automotive Company som är ett joint venture-företag mellan BAIC och Daimler.

MISSA INTE: Provkörning av nya Mercedes E-klass

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!