090707-mini-15000000

Nya Mini firar 1,5 miljoner

En av de senaste årens stora framgångssagor inom bilindustrin har nått ytterligare en milstolpe. Sedan lanseringen 2001har hela 1,5 miljoner exemplar av den nya Minin sålts. Snart kan originalet vara omsprunget.

Bara några veckor efter firandet av Minis 50 årsjubileum nås ytterligare en milstolpe för hundkojan. 1 500 000 exemplar av Mini har tillverkats sedan lanseringen 2001. Den historiska bilen är en Chiliröd Clubman som rullade av bandet i Oxford häromdagen under överinseende av fint folk såsom den brittiske politikern Ian Lucas och Ian Robertson (bilden), marknadschef och styrelseledamot i BMW Group.

Under sina snart nio år i livet har ”New Mini” närmast blivit ett globalt fenomen som säljs i drygt 80 länder. Den senaste lanseringen skedde i Brasilien. Men framgångarna har inte kommit gratis. Minis ägare BMW har investerat närmare fem miljarder kronor i huvudfabriken i Oxford och ytterligare 1,2 miljarder de två mindre fabrikerna i Hams Hall och Swindon. Tillsammans sysselsätter fabrikerna lite mer än 7 000 personer och står för 1 procent av Storbritanniens BNP.

Det återstår att se om dagens Mini blir lika stor som originalet som i olika skepnader tillverkades mellan 1959 och 2000. På 41 år såldes hundkojan i 5,3 miljoner exemplar. Om den nya Minin får finnas kvar lika länge har den förmodligen en god chans att slå originalet med tanke på att den har hunnit med 1,5 miljoner exemplar på drygt åtta år.

Läs mer

Tester och Provkörningar

Mini

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!