Nya Mustang Shelby GT500 har 770 hästkrafter!

I början av året presenterade Ford nya Mustang Shelby GT500, men några effektsiffror fick vi inte då. Det får vi däremot nu – 770 hästkrafter plockas ur 5,2 liter stora och kompressormatade V8:an.

Nya Mustang Shelby GT500 hade världspremiär på bilsalongen i Detroit i januari. Förutom att vi fick skåda muskelbygget bjöds vi även på vaga specifikationer. Det enda vi fick reda på är att motorn är en 5,2-liters V8, byggd med GT350-motorn som grund men utan den platta vevaxeln, som med en gigantisk kompressor på 2,65 liter når över 700 hästkrafter, att den sjuväxlade dubbelkopplingslådan kan byta växel på mindre än 0,1 sekund, att 0-97 km/h (0-60 mph) går på runt 3,5 sekunder och att kvartsmilen avverkas på under elva sekunder.

Nu, ett halvår senare, berättar Ford lite mer om bilen i allmänhet och om motorn i synnerhet. De benämner nya Mustang Shelby GT500 som deras kraftfullaste gatlegala bil någonsin och motorn har de gett epitetet ”mest effekttäta kompressormatade produktions-V8:an i världen”. Med effekttäthet syftar Ford högst sannolikt på fler hästkrafter per liter. Tar vi fram våra matematikkunskaper, division i detta fall, får vi 148 hästkrafter per liter. Det kan jämföras med Dodge Challenger SRT Demon som plockar 852 hästkrafter ur 6,2 liter kompressormatad V8, det vill säga 137 hästkrafter per liter.

Här under gömmer sig V8:an på 5,2 liter och 770 hästkrafter.

770 hästkrafter (760 amerikanska diton) och 847 newtonmeter är oerhörda siffror. Exempelvis hade gamla GT500 ”endast” 547 hästkrafter och 691 newtonmeter när den kom 2010. I sitt värsta utförande hade den 671 hästkrafter och 856 newtonmeter.

Mycket kolfiber, bland annat fälgarna.

Nu väntar vi bara på att Ford ska meddela de officiella prestandasiffrorna. Vad gäller toppfarten har det ryktats om att den ska vara elektroniskt begränsad till 290 km/h och att Ford valt att inte fokusera på stabilitet i extrema hastigheter utan i stället riktat in sig på att få fram en bil som gör bra ifrån sig även när rak väg blir kurvig.

När nu Mustang Shelby GT500 är kommen återstår det bara att Shelby American sätter klorna i bilen och skapar ännu en Super Snake. 

Gamla generationen GT500 Super Snake

 hade 862 hästkrafter.

Missa inte att titta på filmerna ovan (i synnerhet den nedre av dem), och kanske framför allt lyssna till V8:an och kompressorns vinande.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!