Nya Nissan Qashqai visas i höst – säljstart 2014

Nissans storsäljare Qashqai börjar bli till åren. En ny generation ligger inte speciellt långt bort i tiden. Redan i november är det världspremiär med försäljningsstart nästa år.

Nissan Qashqai kom 2007. Sedan dess har den japanska crossovern/suven rosat marknaderna världen över. Modellen har sålt extremt bra och förra året landade den på åttonde plats över de mest sålda bilarna i Europa och på plats 38 på motsvarande global lista.

 Nu är en ny generation Qashqai på ingång. I november 2013 är det världspremiär enligt brittiska Auto Express. Säljstart någon gång under 2014.

 Nya Qashqai ska enligt Nissans globala produktplanerare Andy Palmer vara mer innovativ både när det kommer till design och teknik. Han säger att vi inte ska förvänta oss att den ser ut som dagens generation.

 I stället bör vi kunna förvänta oss ett utseende som i stora drag stämmer överens med konceptbilen Hi-Cross som visades på Genèvesalongen 2012 (se bildgalleri nedan). Eventuellt med lite inblandning från konceptbilen Resonance som visades i Detroit i år.

 Storleksmässigt blir nya Qashqai större än dagens. Om det skrinlägger en ny +2-version återstår att se.

 Tekniskt ska nya Qashqai, som precis som i dag ska byggas i England, baseras på en helt ny modulär plattform som även kommer att bilda bas till flertalet andra mellanstora Nissan- och Renault-modeller, allt från Megane till X-Trail.

 Plattformen är redan vid utvecklingen anpassad för en laddhybriddrivlina och enligt Palmer ska en Qashqai Plug-in Hybrid lanseras ett år efter nya generationens entré, det vill säga under 2015. Då kommer en elmotor att sammankopplas med en trecylindrig kompressormatad 1,2-litersmaskin som medger utsläppsnivåer under 50 gram per kilometer.

 Dagens 1,6-litersdiesel kommer att finnas kvar men med snålare gång och lägre utsläpp under 100 gram per kilometer.

 Fyrhjulsdrift kommer även att finnas tillgängligt, precis som i dag.

 Prisbilden sägs ligga omkring dagens.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!