Foto: Andreas Libell / Teknikens Värld

Nya Opel Astra är Årets Bil i Europa 2016

För 53:e året har Årets Bil, den europeiska varianten, avgjorts. Längsta strået drog Opel, tack vare nya generationen Astra.
Foto: Andreas Libell / Teknikens Värld

Opel Sverige var nog lite för snabba, för redan innan organisationen för Car of the Year annonserat vilken bil som är årets vinnare damp det ner ett pressmeddelande hos oss. Opel Astra är årets vinnare av Årets Bil 2016. Detta efter att 58 europeiska journalister från 22 olika länder, däribland Sverige, har sagt sitt.

Opel drog alltså längsta strået av de sju bilar som fanns med i finalfältet, som såg ut som följer:

Audi A4

BMW 7-serie

Jaguar XE

Mazda MX-5

Opel Astra

Skoda Superb

Volvo XC90

Det var tufft motstånd Opel mötte, men det gick ändå vägen med nya Astra som är mindre än föregångaren, men ändå rymligare.

– Nya Astra representerar början på en ny era hos Opel och segern i årets Årets Bil-tävling visar att vi är på rätt spår. Det är en ära för oss att få motta ett så prestigefyllt pris från ledande motorjournalister, säger Opels vd Karl-Thomas Neumann.

Bakom Opel Astra placerade sig Volvo XC90 och Mazda MX-5 i nämnd ordning. Volvos placering är för märket bättre än någonsin. I år saknades 15 poäng upp till vinnaren.

Vinsten är Opels femte sedan starten 1964. Kadett vann 1985, Omega 1987, Insignia 2009, Opel Ampera 2012 och så nu, 2016, Opel Astra.

Opel Astra tar över efter 2015 års Årets Bil som var Volkswagen Passat.

Tycker du att rätt bil vann? Kommentera nedan!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!