071123-opel-vectra-opc

Nya Opel Vectra verksam på alla fyra

Nuvarande Opel Vectra ersätts inte förrän om ungefär ett år. Redan finns det dock uppgifter om nästa generation i OPC-utförande. Största nyheten är att den får fyrhjulsdrift för att konkurrera bättre med övriga i segmentet.

Målet med kommande Opel Vectra OPC är tydligt, det är Audi S4 man vill åt. Med fyrhjulsdrift, drygt 300 hästkrafter och ett betydligt lägre pris hoppas Opel kunna stjäla kunder från Audi. 

Tidigare OPC-modeller har fått viss kritik för att vara något svårhanterliga, för många hästkrafter på för få hjul är ingen bra kombination och det har märkts i de framhjulsdrivna OPC-versionerna. Nya Vectran ska få hjälp att hantera kraften av ett nyutvecklat system för fyrhjulsdrift som premiärvisades i samband med GTC-konceptet på Geneve-mässan tidigare i år. Det elektroniskt kontrollerade systemet ska känna av vilket hjul som har bäst grepp och fördela kraften därefter. Den nya modellen får dessutom en uppdaterad version av det redan befintliga adaptiva dämparsystemet som tillåter föraren att välja mellan en någorlunda komfortabel åktur eller det njurmisshandlande sportläget. 

Det är nog ett klokt beslut att låta alla fyra hjul hjälpa till och dra lasset. Den 2,8 liter stora, dubbelturbomatade V6-motorn ska i det nya utförandet leverera dryga 300 hästkrafter. Den nya drivlinan uppges slänga iväg bilen från stillastående till 100 km/h på endast 5,5 sekunder. Farten avtar först vid 265 km/h. 

Det kommer även att finnas en dieselvariant tillgänglig. Det rör sig då om en 2,9 liter stor V6-turbodiesel som bjuder på 247 hästkrafter. Både bensin- och dieselvarianterna får en sexväxlad manuell låda som standard.

Den nya Vectran utlovas för övrigt bli första Opeln utrustad med Traffic Assist-systemet. Detta använder sig av radar och video för att övervaka vägen framför bilen. Om risk för olycka föreligger bromsas bilen automatiskt. 

Nya Vectra premiärvisas på British Motor Show i juli 2008. Den förmodade OPC-modellen ligger dessvärre något längre fram i tiden.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!