080914-polis-mc-farliga

Nya polismotorcyklarna farliga

Polisens nyinköpta motorcyklar av märket Honda beter sig farligt i höga hastigheter. Efter en handfull incidenter har polisen i Västernorrland nu dragit in hojarna.

Under lång tid var det BMW som gällde för landet mc-poliser, men numera är det Honda som köps in. Bytet verkar dessvärre ha lett till en försämring för de tvåhjulsburna poliserna.

Runt om på landets polismyndigheter finns det ett 40-tal nya motorcyklar av modellen Honda ST 1300 Pan European, de flesta inköpta i år eller i fjol. Varje mc kostar runt 150 000 kronor och för de pengarna kan man förvänta sig att få något tryggt och fungerande. Så är inte fallet eftersom motorcyklarna är instabila och till och med direkt farliga i högre hastigheter. Det för mc-förare så förhatliga vobblandet framträder i hastigheter över 200 km/h. Hastigheter som en polismotorcykel absolut måste klara av. Problemet har lett till flera incidenter och olyckor, dock inga allvarligare.

Sedan problemen uppdagades har man åtgärdat dem genom att bland annat modifiera stötdämparna och lägga på andra däck, men det har inte hjälpt fullt ut.

– Man tycker att cykeln vandrar, man upplever en instabilitet. Det blev lite bättre efter åtgärderna, men inte precis vad mc-förarna hade förväntat sig, säger Ulf Börjesson, ansvarig för Rikspolisstyrelsens mc-verksamhet.

Rikspolisstyrelsen tänker däremot inte dra in motorcyklarna i hela landet och heller inte riva upp innevarande avtal med mc-leverantören, det vill säga Honda. Anledningen är att motorcyklarna är godkända och uppfyller alla kravspecifikationer. Samtidigt är det bara hälften av mc-poliserna som har invändningar mot motorcykelns uppförande. Andra hälften är nöjda med den.

Polisen i Västernorrland har gått så långt att de ställt in motorcyklarna i garaget för att inte riskera sina mc-förare.

Läs mer

Provkörning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr