Nya Porsche 911 GT3 RS avslöjad som liten

991-generationen av 911 GT3 är redan här, om än lite bränd i kanterna, och många går och väntar på nya värstingversionen GT3 RS. Redan nu vet vi hur den sannolikt kommer att se ut.

På bilden här ovan ser vi en modellbilsversion av vad som misstänks vara nya Porsche 911 GT3 RS. Bilen har i stort sett samma drag och detaljer som senaste generationen (991) 911 GT3 men har också extra luftintag och -uttag i karossen samt en riktigt stor bakvinge – en typisk RS-detalj. Dock är den inte i närheten av storleken på 911 GT3 R-vingen.

Nya Porsche 911 GT3 RS skulle egentligen redan vara lanserad sedan några månader tillbaka, men på grund av att vanliga 911 GT3 drabbades av bränder har Porsche tvingats återkalla alla 785 sålda exemplar för att byta ut motorerna. Det har lett till lite schemaförändringar hos den tyska sportbilstilverkaren.

Nya 911 GT3 RS kommer förmodligen att ha minst 500 hästkrafter. Om man ska tro vissa rykten kan det bli turbomatade hästkrafter och därmed skulle GT3 RS kunna inkräkta på kommande 911 GT2.

Att effekten ur den 3,8 liter stora boxersexan blir så pass hög beror på vanliga GT3 som numera har 475 hästkrafter men som via effektmätningar har visat sig ligga närmare 500. Gamla GT3 RS hade för övrigt 450 hästkrafter.

Den som anser att en RS-bil från Porsche ska ha manuell låda kommer att bli besviken. Nya 911 GT3 RS kommer att vara försedd med dubbelkopplingslåda. Men Porsche har sagt att den ska skifta växlar oerhört snabbt för att inte göra någon besviken.

Jämfört med vanliga GT3 (som du har bilder på nedan) blir 911 GT3 RS en hel del lättare tack vare karossdelar i aluminium, avgassystem i titan och andra fördyrande detaljer som sänker vikten. Lägre vikt och mer effekt gör accelerationstiderna korta. Gamla GT3 RS gjorde 0-100 km/h på 4,0 sekunder och med tanke på att nya GT3 (3,5 sekunder) är 0,6 sekunder snabbare än sin föregångare bör nya GT3 RS inte vara mer än ett par tiondelar från tre sekunder jämnt.

Om någon månad eller så borde vi ha alla officiella siffror svart på vitt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!