060530_porsche_gt3

Nya Porsche 911 GT3 RS släpps i oktober

Den av Porschepuritaner efterlängtade RS-modellen av 911 GT3 släpps på den europeiska marknaden i oktober. Lättad och trimmad är den främst avsedd för bana men kommer givetvis att synas på våra vägar också.

Den nya RS: en har utvecklats med siktet inställt på bankörning. Skillnaden mot den ”vanliga” GT3:an kan tyckas vara små. Motorn är i stort sett oförändrad. Den ger fortfarande 415 hästkrafter vid 7600 r/min och en rödmarkering vid 8400 r/min. Men RS: en har ett lättat svänghjul, vilket i kombination med en tätare sexväxlad låda och ett 20 kilo lättat chassi ger en acceleration från 0-100 km/h på 4,2 sekunder. En putsning med en tiondel. 0-200 tar 13,3sekunder och toppfarten hamnar på 310km/h.

Rent utseendemässigt är skillnaden mot den vanlig GT3: an främst en breddning av bakdelen med 44 mm, vilket ska bidra till en ökad stabilitet. Genom att använda bland annat plast i bakrutan och karbonfiber i bakvingen väger bilen nu totalt 1375 kg. Invändigt förses den rent tvåsitsiga bilen med lättviktsstolar i kompositmaterial och en bultad störtbur.  Sexpunktsbälten håller fast de åkande och om olyckan skulle vara framme så finns också en brandsläckare. Färgen på inredningen går i svart med inslag av alcantaraläder i tak, på ratt och växelspaksknopp.

Bilen kommer att levereras i två färger. Arctic Silver eller Svart. Som tillval kan bilen fås i orange eller grön färg. Fälgarna är svarta eller orangea beroende på bilens kulör.

Priserna på Porsche 911 GT3 RS börjar på 111 600 € , utan landsspecifikt tillägg. I Tyskland kommer den att hamna på 129 659€ . I mars 2007 släpps den även på den nordamerika marknaden.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!