FYNDSKICK. Folkhemmets ryggrad, bortglömd, undanstuvad och avställd. Är det tacken för trogen tjänst? Nä, nu väntar ett nytt liv som A-traktor, en spännande resa som vi ska följa minutiöst för att du ska kunna undvika alla fallgropar när det är din tur att bygga! Foto: Mattias Larsson / Bilsport

Nya regler ger nya möjligheter – nu bygger vi A-traktor!

De nya reglerna för A-traktorer har gett Sverige en A-traktorboom utan dess like, överallt byggs det traktorer på löpande band, på landsbygd och i städer. Men hur ska man bygga, hur tolkar man reglerna? Vi ger sig in i A-traktorbyggarsvängen med en projekttraktor som vi hoppas ska bli ett mönsterexempel. Och därmed får även du lära dig hur det ska göras från grunden!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Denna artikel är skapad av tidningen Bilsport och publiceras i samarbete med Teknikens Värld.

Ny serie: Så bygger du A-traktor enligt nya reglerna!

Teknikens Världs samarbetspartner, tidningen Bilsport, bygger en A-traktor i projektbilsform, och det ska bli ett mönsterbygge! Syftet är att göra något som de flesta kan gå iland med, både arbetsmässigt och ekonomiskt. En handbok i att bygga A-traktor. Nu bygger vi på Volvo V70, landets mest tillgängliga bil – men det mesta vi lär oss längs vägen kommer att vara applicerbart oavsett om du väljer att bygga på en DeSoto Fireflite eller en Suzuki Jimny.

Förutom att visa och beskriva hur vi bygger, kommer vi att avhandla andra vägar som besiktningsmannen Anders Eriksson på Opus tycker är bra – och även berätta om kreativa idéer som inte alls är bra. Ett uppslagsverk för traktorbyggaren, i fem delar. Hänger du med? Det här blir kul!

Del 1 av 5
Övriga publicerade delar i denna serie hittar du här.

Läser man igenom Transportstyrelsens regler för A-traktorer känns de ganska luddiga och lämnar gott om utrymme för egna, kreativa tolkningar – sådana tolkningar som ofta kommer till korta när man väl står öga mot öga med en rutinerad besiktningsman som sett allt och har sin bestämda uppfattning. Här fanns alltså ett stort behov av att klarlägga och förenkla för framtida byggare hur man gör allt rätt från början.

Okej. Var börjar vi? Vilken bil ska vi offra?

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!