Nya Renault Clio – all fakta och bilder

Efter 22 år och 11,5 miljoner bilar är det dags för den fjärde generationen Clio. Backkamera, infotainmentsystem och en bränsleförbrukning på neråt 0,32 liter per mil tillhör nyheterna.

Det börjar bli gott om snygga bilar i småbilsklassen i och med nya Clio. Tillsammans med Peugeot 208, Opel Corsa och Suzuki Swift lovar kommande småbilstest gott när bilarna till slut kommer att ställas mot varandra. Även om designen är helt ny finns vissa spår av förra generationen Clio fortfarande kvar, som i till exempel strålkastarna som bär släktdrag med föregångaren Clio mk III.

 De svängiga linjerna har fått Renaults designchef Laurens van den Acker att utbrista:

 – Den har inga räta eller aggressiva vinklar, utan bara sensuella kurvor som gör att du vill gå upp till den och smeka den, säger van den Acker (förhoppningsvis) om bilen.

 Renault-loggan är väl synlig längst fram på bilen vilket känns igen från konceptbilen DeZir från 2010. Till en början kommer Clio bara att erbjudas i femdörrarsversion, men de bakre dörrhandtagen är dolda strax framför C-stolpen. Jämfört med förra generationen har nya Clio både lägre markfrigång och bredare hjulbas. Åtta färger kommer finnas att välja mellan, bland dem den Flamme Red som även den hämtats från DeZir.

Inuti bilen möts man av en instrumentbräda som Renault själva säger vara inspirerad av en flygplansvinge. Mitt på vingen/instrumentpanelen med pianosvarta och kromade detaljer sitter Renaults nya infotainmentsystem med en sjutumsskärm med GPS från TomTom. Programmet Driving eco2 analyserar förarens körstil och kommer med tips om hur man kan göra för att köra mer bränsleeffektivt. En liten monitor med gröna, gula och röda fält indikerar när det är dags att byta växel för att rekommendera växelbyten och därmed sänka förbrukning och utsläpp.

Dubbelkopplingslåda och 0,32 liter per mil

 Till en början kommer Clio med två bensinmotorer och dieselmotorn dCi 90. Den minsta bensinmotorn är trecylindriga och turboladdade TCe 90 på 0,9 liter, 90 hästkrafter och 135 newtonmeter vid 2 500 v/min. Den ersätter TCe 100 från dagens modell och är med sina 21 procent lägre bränsleförbrukning nere på 0,43 liter per mil, motsvarande 99 gram koldioxid per kilometer.

 Dieselalternativet dCi 90 har lika många hästkrafter och ett vridmoment på 220 newtonmeter från 1 750 v/min, ett övertag på 20 newtonmeter från föregående modell. Tack vare start/stopp-teknik hamnar bränsleförbrukningen nere på 0,32 liter per mil, eller 83 gram koldioxid per kilometer.

 Toppversionen innan Clio RS gör premiär nästa år heter TCe 120 som får Renaults nya direktinsprutade motor på 1,2 liter och 120 hästkrafter med ett vridmoment på 190 newtonmeter från 1 750 v/min. Den lilla fyrcylindriga turbomotorn kopplas till en sexväxlad dubbelkopplingslåda EDC (Efficient Dual Clutch). EDC-lådan kommer under 2013 finnas även till dCi 90.

Blir mer individuell

 Nya Clio kommer tillverkas i franska Flins och turkiska Bursa och kommer gå att göra mer individuell än tidigare. Det betyder att kunden fritt kan välja mellan en rad olika backspegelkåpor, kylargrill, bakre kjolpaket, dörrskydd och ett antal olika grafikmönster till taket.

 Den ”riktiga” världspremiären är lagd till bilsalongen i Paris i september, vilket är logiskt då det är i södra Europa som huvudmarknaden finns.

Historik: Renault Clio

Renault 5, som för övrigt var ett av Teknikens Världs sommarskott på 1990-talet, hade levt ett långt liv när den 1990 avlöstes av första generationen Clio.

Renault Clio I (1990-1998)

Lite av en plåtburk men hittade ändå en hel del köpare under sina åtta år. Liten, smidig och snål med de dyrbara dropparna som fanns i tanken. Kanske minns man mest av allt specialversionen Clio Williams som i begränsad upplaga sålde slut i ett nafs. Den tuffa lackeringen och extra hästarna under huven är två av förklaringarna till det.

Renault Clio II (1998-2005)

Clio generation två var större och mer mogen är sin föregångare. Den blev ganska snabb en vanlig syn på svenska vägar vilket man kan förstå då Renault hade trollat bort stora delar av plåtburkskänslan från förr. Tillverkningen av Clio II stoppades inte förrän 2012 efter att de sista sju åren tillverkats parallellt med efterträdaren Clio III.

Renault Clio III (2005-2012)

Tredje generationen Renault Clio tog ett rejält skutt uppåt i storlek med sina extra 21 centimeter på längden. När den introducerades i Sverige gillade vi de bra stolarna fram och instrumentbrädan som var helt okej. Men mycket mer än så blev det inte, bilen övertygade inte. 2009 kom en facelift som höjde materialkänslan interiört.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!