100916-saab 9-5 komplex

Nya Saab 9-5 – en komplex bil

Nu gäller rubriken inte enbart nya Saab 9-5 utan i stort sett alla bilar som tillverkas i dag. Det krävs helt enkelt en ofantligt lång rad med underleverantörer för att det ska bli en bil. För att illustrera det hela har man använt sig av nya 9-5.

Alla kanske inte har full koll på hur det är att utveckla och tillverka en bil i dag. Bara för att det står Saab, Volvo eller Opel på en bil så innebär det inte att Saab, Volvo eller Opel själva tagit fram bilens olika komponenter.

Det brukar heta att ju fler kockar desto sämre soppa, men det kan knappast appliceras inom biltillverkningen. Utan många kockar hade det i de flesta fall inte blivit någon bil alls.

Automotive News, med hjälp av SupplierBusiness, illustrerar på ett bra sätt hur komplext uppbyggd en bil är tack vare en enorm mängd underleverantörer från världens alla hörn.

Ta en titt på bilden ovan så får ni mer än en handfull av de underleverantörer som Saab använder sig av för att förverkliga nya 9-5. En mer tydlig bild finns att ladda ned i pdf-format nedan.

Innan vi rundar av artikeln tar vi här ett axplock av underleverantörerna som medverkar till bilen. Alla står dock inte nämnda på bilden.

Strålkastarna och främre blinkersen kommer från Hella, ett välkänt märke för alla dem som är svaga för extraljus. Amerikanska Visteon tillverkar bland annat 9-5:ans bakljus, LED-bromsljus, nummerskyltbelysning. Trots att Visteon är amerikanskt så tillverkas nämnda komponenter i två olika fabriker i Tjeckien.

ContiTech, som är en del av däcktillverkaren Continentals imperium, tillverkar alla de gummibussningar som är nödvändiga för att drivlinans vibrationer inte ska fortplanta sig till karossen.

Fjäderbenen tillverkas av norskkanadensiska Raufoss Technology som sedan sex år tillbaka ägs av österrikiska Neuman Aluminum.

De 9-5:or som är utrustade med fyrhjulsdrift (XWD) får sin hjälp från välkända Haldex med rötterna i Landskrona. Vad som är mindre känt är att bakhjulsdriften tillverkas av American Axle & Manufacturing Inc, men inte i USA utan i Mexiko.

Ta nu själv och strosa omkring bland alla underleverantörer som gör nya Saab 9-5 möjlig. Visst är det imponerande!

Läs mer

Test och provkörningar

Extern länk

Underleverantörerna till Saab 9-5 (pdf-format)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!