090217-chery-volvo

Nya säljrykten – Chery har kontaktat Volvo

Ryktena om köpsugna kinesiska biltillverkare som suktar efter Volvo verkar aldrig ta slut. Nu handlar det om Chery, som uppges vara på jakt efter att köpa ett europeiskt bilmärke, helst Volvo.

 Den kinesiska biltillverkaren Chery Automobile har tagit kontakt med flera europeiska biltillverkare, däribland Fords dotterbolag Volvo PV, rapporterar Reuters som har talat med insatta källor. Enligt nyhetsbyrån är Chery mycket intresserade av att förvärva ett europeiskt märke för att höja det egna företagets status, och högst upp på önskelistan finns svenska Volvo PV.

I Europa har Chery blivit mest kända för att tillverka bilar med högst tvivelaktig krocksäkerhet (se krocktest av Chery Amulet nedan). Chery har flera gånger försökt att lansera sina bilar i Europa men de avskräckande testresultaten har satt käppar i hjulen. Chery har uppenbara problem med sin säkerhetsimage och skulle ha stor nytta av att ha Volvo i sitt stall.

– Volvo är det mest solida märket jämfört med de andra märken som Detroit-tillverkarna försöker sälja. Priset kan vara för högt men ett köp skulle vara stor hjälp för kinesiska biltillverkare som saknar det tekniska kunnandet men ändå försöker att klättra uppåt, säger Yankun Hou, industrianalytiker vid Nomura International till Reuters.

Helt klart är att Volvo skulle ge en rejäl skjuts uppåt för Cherys anseende, men frågan är som sagt om de har råd. I slutet av förra året säkrade Chery drygt 12 miljarder kronor i lån hos Kinas Import- och Exportbank. Om Chery går vidare med ett köp av Volvo skulle de troligtvis att få ännu mer finansiell hjälp, tror Yankun Hou.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!