Seat Leon 2013

Nya Seat Leon – läckta bilder

Det är knappast första gånger till synes officiella bilder på en ny bilmodell har läckt ut innan biltillverkaren egentligen tänkt sig det. Denna gång är det spanska Seat som drabbats, här är deras nya Leon.

Seats golfklassmodell Leon är i dag inne på sin andra generation, som funnits på marknaden sedan 2005. Nu väntar dock avlösningen runt hörnet, ty här är de första bilderna på nya, tredje generationens, Seat Leon.

Som synes följer bilens utseende det nya, stramare, Seat-formspråket, som lanserades på koncetbilen IBE på bilsalongen i Paris för två år sedan, och som vi därefter har sett både i ansiktslyfta Seat Ibiza och i nya Seat Toledo. Att just konceptbilen IBE, vars design hyllades för två år sedan, varit förlaga för Leon är ingen vild gissning, men som alltid när det gäller konceptbilar har designen tonats ned till produktionsversionen.

De läckta bilderna visar både Leon i standardtappning och den sportigare FR-versionen. FR känns igen främst på annorlunda fälgar, hungrigare främre och bakre stötfångare samt FR-märken strösslade över både utsida och insida.

Nya Seat Leon kommer att dela bottenplatta med nya Audi A3 och kommande nya Volkswagen Golf (som sägs visas på Paris-salongen i september). Bottenplattan kallas MQB, och består starkt förenklat av olika moduler som kan sättas samman, lite likt Lego. MQB-plattan ska därför kunna användas i en uppsjö av olika produkter inom Volkswagen-koncernen. Vad gäller Leon, A3 och Golf kommer moduluppsättningen vara likartad mellan de tre bilarna och motorutbuden kommer att vara snarlika, med ett gäng diesel- och bensinmotorer samt (om ryktena stämmer) en plug in-hybrid till 2014.

Med dessa bilder ute på Internet lär det inte dröja länge innan vi får officiella uppgifter från Seat, och vi förväntar oss att premiären av nya Seat Leon, inför publik, kommer att ske på bilsalongen i Paris i september.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!