Nya Seat Leon officiell

Det dröjde bara en dag från att vi kunde publicera de läckta bilderna på nya Seat Leon tills det att spanjorerna själva gick ut med bilder och fakta officiellt. Här är alla uppgifter!

Det var i helgen som till synes helt officiella bilder på nya Seat Leon dök upp på Internet. Men det dröjde inte lång tid från bildläckan innan Seat själva valde att gå ut med ett pressmeddelande – redan i dag har vi alla fakta och uppgifter.

Precis som vi kunde berätta tidigare kommer Leon att bygga på samma MQB-plattform som nya Audi A3 och kommande nya Volkswagen Golf. Framvagnen får MacPherson-upphängning, medan torsionsaxel kommer användas bak i den motorsvagare versionerna. De starkare varianterna får multilänkbakaxel.

Motorbestyckningen består av ett gäng bensin- och dieselmotorer på mellan 1,2 och 2,0 liter. Snålast är 1,6 TDI på 105 hästkrafter (77 kW) och 250 Nm, som sörplar i sig så lite som 0,38 liter diesel per mil enligt EU-normen. Koldioxidutsläppen ligger på endast 99 gram per kilometer. En större diesel, på två liter jämnt i slagvolym, finns också att tillgå från start. Då får man 150 hästkrafter (110 kW) och 320 Nm att leka med, men också en högre bränsleförbrukning med två centiliter per mil – 0,40 l/mil. Två ytterligare dieslar kommer också att komma, dock först en liten bit på år 2013, dels en 1,6-litersmotor på 90 hästkrafter (66 kW), dels ännu en tvålitersdiesel, men som istället har försetts med ett effektuttag på 184 hästkrafter (135 kW). Den sistnämnda får också hela 380 Nm i vridmoment.

På bensinsidan kommer fyra versioner. Den minsta bensinaren är på 1,2 liter och 86 hästkrafter (63 kW), men samma motor finns också med 105 hästkrafter (77 kW). Nästa steg är 1,4 TSI, som ger 122 hästar (90 kW), innan toppversionen på 1,8 liter tar vid. 1,8 TSI ger hela 180 hästkrafter (132 kW). 

Beroende på motor kommer drivlinan att kompletteras med antingen fem- eller sexväxlade manuella lådor. Valet finns även att köpa en León med dubbelkopplingslåda (DSG) i antingen sex- eller sjuväxlade varianter.

Redan från start kommer FR-paketet att finnas tillgängligt, med möjligheter att variera styr- och gasrespons samt motorns ljudbild i ett system som kallas Drive Profile. Även interiörens färgskala kan varieras, mellan vitt och rött. Till de elektroniska hjälpmedlen hör körfältsvarnare och trötthetsavkännare. 

León har, gentemot utgående generation, krympt fem centimeter på längden till en totallängd på 426 centimeter. Trots det har axelavståndet ökat med ungefär sex centimeter. Även bagagevolymen har ökat, med ca 40 liter, till 380 liter enligt VDA-normen. Viktmässigt har ökad användning av lättviktsmaterial gjort att Leon har blivit 90 kg lättare.

Offentlig premiär för nya Leon blir, som vi förutspått, på bilsalongen i Paris som slår upp sina portar i slutet av september i år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!