Nya Skoda Octavia

Nya Skoda Octavia avslöjad – första bilden!

I går avslöjades Mercedes E-klass facelift, i dag avslöjas nya Skoda Octavia generation tre. Här har du första bilden, om än aningen suddig.

Senare denna månad ska Skoda presentera en helt ny generation av Octavia. Men redan nu kan vi ta del av första bilden på nyheten som vi sett allt mer lättklädd i form av spionbilder senaste veckorna.

 På den suddiga bilden, som i vanlig ordning kommer från tjeckiska autoforum.cz, ser vi ett utseende som tydligt följer det formspråk som introducerades med Rapid. Lite kantigare, lite mer strikt Volkswagen.

 Eftersom Rapid är strax under 4,5 meter lång har nya Octavia varit tvungen att växa. I dag är Octavia 4,57 meter lång men från och med kommande generation kan modellen visa upp en ståtligare läng på 4,66 meter. Därmed finns det inte risk att den kannibaliserar på storebror Superb som mäter 4,84 meter från topp till tå.

Hjulbasen växer från 2,58 till 2,69 meter vilket får oss att tro att innerutrymmena blir avsevärt mycket trevligare för inte minst baksätespassagerarna.

 Bagageutrymmet lägger sig på 590 liter, 30 liter mer än i dag.

 Med sina nya mått är Octavia avgjort en mellanklassare från och med nästa år. Men trots en storlek större har Octavia inte blivit tyngre, utan tvärtom. Skoda-ingenjörerna har lyckats banta bort 100 kilo vilket gynnar en rad olika parametrar, bland annat bränsleekonomin.

 Maskinellt kan vi förvänta oss diesel- och bensinmotorer hämtade från nya Volkswagen Golf. Med andra ord dieselmotorer på 105 respektive 150 hästkrafter samt bensinmotorer på 105, 122 och 140 hästkrafter. Manuellt växlade alternativt automatiskt med hjälp av DSG-dubbelkopplingslåda.

Greenline-versionen kommer att släppa ut 89 gram koldioxid per kilometer. Om nu inte nya Octavia väger alldeles för lätt så kommer den nästa år att klassas som miljöbil även med de nya reglerna.

 I framtiden kommer vi garanterat också att se hybrid- och elversioner.

 En RS-version står också på agendan. Eller snarare två RS-versioner eftersom det snackas om både en RS-diesel och en RS-bensinare. Från 200 hästkrafter och uppåt.

 Nya Skoda Octavia har smygpremiär vilken dag som helst. Riktig publik premiär är det först i mars nästa år då det är dags för bilsalong i Genève. Då får vi även se kombiversionen.

Vad tycker du om formerna på nya Skoda Octavia?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr