Foto: Uli Sonntag

Nya Skoda Superb Combi – tre snabba från provkörningen

Mikael Stjerna befinner sig i vackra Bayern där han kör nya Skoda Superb Combi. Kan den vara något att hänga i julgranen? Vi ringer och hör oss för.

Tjena Mikael, var är du?

– I Bayern, söder om München, på superfina och släta vägar. Just nu bakom ratten i nya Skoda Superb Combi med 280-hästars bensinmotor.

Hur är bilen?

– Som väntat, det vill säga väldigt trevlig och förnuftig. Samma kvalitetskänsla som i Passat Sportscombi, men rymligare. Jag förstår egentligen inte hur de kan få så rymligt baksäte, trots att jag vet att bilen är några centimeter längre än koncernbrodern från Wolfsburg.

– Superb har blivit så mycket snyggare, mycket tack vare det längre axelavståndet med hjulparen längre ut mot ändarna. Det ger också bättre komfort och den rullar både tyst och fint på vägarna här. Sitter i 280-hästarsbensinaren men det är 190-hästarsdieseln med DSG och fyrhjulsdrift som blir storsäljaren. Har även kört den och jo visst, den är kanon.

– Varför man ska välja Superb Combi i stället för Passat Sportscombi? Alla kör ju sistnämnda så tjecken skulle kunna ses som ett mer spännande alternativ. Sedan har den också små vardagspraktiska finesser som talar till en – paraply i framdörrarna och plats för insynsskyddet under bagagerumsgolvet. Simply Clever kallas det visst. Att den är en storlastare av rang, från 660 till 1 950 liter i bagageutrymmet, är ju inte heller en nackdel.

Mikael Stjerna med nya Skoda Superb Combi någonstans i Bayern.

När kommer den till Sverige och för hur mycket pengar?

– I oktober påbörjas kundleveranserna, men försäljningen är redan påbörjad. Från 279 000 kronor, för de pengarna får man 150-hästarsmaskinen, alltså ingen väntad storsäljare. 190-hästarsdieseln med DSG och fyrhjulsdrift är som sagt den som trots säljas bäst, och gör det redan. Från 296 000 kronor plus DSG 15 000 kronor samt fyrhjulsdrift 7 000 kronor går den på.

Hela provkörningsrapporten av nya Skoda Superb Combi läser du i Teknikens Värld nummer 16/2015 som utkommer torsdagen den 16 juli, alltså redan nästa vecka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!