071109-300-bluetec-350cgi

Nya snåla Mercedes E 350 CGI och E 300 Bluetec

Mercedes ska nu utöka sitt modellutbud i Europa med två nya E-klassversioner. Utmärkande för båda är snålare och mer miljövänliga motorer under huven – en bensinare och en Bluetec-diesel.

De flesta biltillverkare har ett eller flera miljöinriktade projekt under utveckling. Mercedes har under en längre tid matat oss alla med uppgifter om, som de själva kallar det, andra generationens direktinsprutade bensinmotorer samt deras dieselmotorer med Blutec-teknik. Nu är dessa tekniker mogna för lansering i Europa och först ut är två E-klassmodeller.

Mercedes E 300 Bluetec innehåller, enligt Mercedes själva, världens renaste dieselteknik. Det är inte den första Mercedes-bilen med Bluetec under huven eftersom E 320 Bluetech sålts i begränsad upplaga i Kalifornien, USA, under en tid. Den har dessutom blivit framröstad till ”World Green Car of the Year 2007”.

Motorn i E 300 Bluetec är en V6-diesel på tre liter med 211 hästkrafter och massiva 540 newtonmeter i vridmoment. Bränsleförbrukningen ligger mellan 0,72 och 0,75 liter per mil enligt den europeiska körcykeln NEDC. Toppfarten anges till 244 km/h och 0-100 km/h går på 7,2 sekunder.

Bluetec-tekniken är egentligen inget nytt, utan har funnits på lastbilar sedan många år. Namnet har tekniken fått från den blåaktiga ammoniakbaserade vätskan, AdBlue, som sprutas in i avgasströmmen på vissa system. Vätskan sänker förbränningstemperaturen på sotpartiklarna och på så vis minskas utsläppen av farliga partiklar.

Den andra nya E-klassmodellen som nu lanseras i Europa är E 350 CGI. Motorn är en bensin-V6 med 292 hästkrafter och 365 newtonmeter i vridmoment. Det är 20 hk/15 Nm mer än i vanliga E 350 som trots svagare motor är törstigare än CGI-versionen. E 350 CGI, som finns både som sedan och kombi, toppar 250 km/h och gör 0-100 km/h på 6,8 sekunder. Bränsleförbrukningen anges till 0,87 liter per mil enligt den europeiska körcykeln.

CGI-motorn är en ultramodern direktinsprutad bensinmotor med skiktad förbränningsteknik. Denna maskin, världens första bensin-V6 med CGI-system och piezoelektrisk insprutning, introducerades redan våren 2006 i CLS 350 CGI.

Motorn i E 300 Blutec.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!