Skoda Octavia

Nya större Skoda Octavia kommer i höst

En ny generation av Skodas bästsäljare Octavia ska presenteras redan i november. Det har Volkswagen-representanter officiellt bekräftat.

Octavia kom 1996 och slog igenom som Skodas första allemansbil utanför det forna östblocket. Åtta år senare lanserades andra generationen och bilen blev betydligt mer modern i utseende och uppförande, något som också märktes på försäljningssiffrorna.

 2009 kom den Octavia som vi ser mest av på vägarna i dag, det vill säga den med de lite böljande formerna på strålkastarna. Denna är dock inte en ny generation utan en facelift som för första gången visades upp på bilsalongen i Paris hösten 2008.

 Men nu är det dags för en ny, tredje generation och enligt Volkswagen-representanter närvarande vid bilsalongen i Moskva som just nu håller på att smygstarta får vi se nya Octavia redan i november i år. Alltså bara månaden efter Parissalongen.

 Nya Skoda Octavia kommer att använda Volkswagens nya och flexibla MQB-plattform som bas, det vill säga samma plattform som nya Audi A3 använder sig av och så även stundande generation Volkswagen Golf.

 Enligt Autocar kommer Octavia att växa i och med generationsskiftet. 4,8 meter nämns som modellens nya längd. Det skulle i så fall innebära att bilen blir drygt två decimeter längre än dagens, men det skulle också innebära att nya Skoda Rapid inkräktar mindre på Octavians territorium. Dessutom, med de extra decimeterna kan man väl avgjort säga att Octavia tar steget upp en storleksklass, från ”stora golfklassen”.

Nya Octavia kommer förmodligen fortfarande att vara en av de mer prisvärda bilarna på marknaden men enligt uppgifter ska de också införa nya toppversioner för lite större pengar, kanske med lite mer ”premiumfeeling”. Vi håller också tummarna för att nya Octavia blir tystare än sina föregångare, oavsett modellversion.

 Motormässigt kan vi räkna med något liknande som i dag, snåla dieselmotorer och små turboladdade bensinditon, eventuellt en fyrcylindrig maskin med cylinderavstängning. Räkna även med någon form av hybrid och kanske också en elversion. Toppversionen blir så klart RS som väntas få Volkswagens omtyckta EA888-turbomotor på 2,0 liter.

 Tidigt nästa år drar försäljningen av nästa generation Skoda Octavia igång.

Vad tycker du? Ta en titt på Octavia genom åren i bildgalleriet nedan. Har modellen blivit snyggare med åren eller var första generationen den mest tilltalande?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!